Autisme, levensloopbegeleiding en de zomervakantie. Hoe gaat dat?

De zomervakantie nadert. Veel mensen zijn een paar weken vrij en misschien weg van huis. Kortom, vakantie zorgt tijdelijk voor een ander ritme. Hoe gaan levensloopbegeleiders en deelnemers aan de pilot Levensloopbegeleiding hiermee om? En welke afspraken maken ze hierover? Er zijn geen vaste regels, het is samen zoeken naar de beste manier.

Afbeelding
Strand

Ary is de levensloopbegeleider van Roos uit de groep in Groningen. De pilotgroep in Groningen is sinds 1 april van start gegaan. Het contact tussen Ary en Roos is relatief jong, maar al wel heel intensief. Roos is in deze coronatijd fulltime moeder. Ary is van oorsprong familietherapeut en helpt Roos om meer balans in haar leven te krijgen zodat het voor haar en haar gezin leuker en gezelliger wordt. Ary vertelt: "We maken een of twee keer per week op een vast moment een wandeling door het bos of weiland en we hebben dagelijks app-contact." Ary gaat de laatste week van de vakantie misschien nog naar het buitenland, dan moeten ze hun wekelijks moment een keer overslaan. "Roos mag me wel altijd appen. Dat vindt ze zelf ook heel prettig. Ze is al lang blij dat ik niet heel de zomervakantie weg ben”, zegt Ary.

Deze afspraak geldt ook voor levensloopbegeleider Isis en deelnemer Donner uit Groningen. Donner gaat met de scouting op vakantie. ‘’Dat vindt ze wel spannend,” vertelt Isis. “Ook gaat ze met haar ouders nog een week weg. Dit was in eerste instantie niet het plan, maar omdat de hond van Donner mee mag naar de camping gaan ze toch. Na drie weken vakantie zien we elkaar weer, maar als er iets is mag Donner me altijd bellen of appen. Dan ben ik er voor haar," vertelt Isis.

Voor levensloopbegeleider Jitske uit Arnhem gaat het net iets anders. Jitske is levensloopbegeleider van Anna. "Tijdens de vakantie zien we elkaar een week niet. Bellen vindt Anna niet fijn. En beeldbellen vindt ze al helemaal een ramp." Jitske en Anna hebben de afspraak gemaakt om elkaar te mailen en appen. "Ik ga varen door Nederland in de vakantie. Toch hebben we wel een fysieke afspraak gepland staan. Dan stap ik de trein in en ga ik even heen en weer. Ik vind het belangrijk dat ons contact niet verwatert. Ik wil dat ze dat weet. Ze zit echt in mijn hart", vertelt Jitske.

Vanwege privacy zijn sommige namen gefingeerd.