Autisme en seksualiteit

Seksualiteit hoort bij het leven. Hoe je ermee omgaat, verschilt per persoon. Voor sommige mensen is het erg belangrijk en voor andere minder. Sommigen ervaren het als een zoektocht, terwijl het voor anderen gewoon een onderdeel van hun leven is. Je kunt veel plezier hebben in seksualiteit en je kunt er in bepaalde situaties of levensfases moeite mee hebben.

Mensen met autisme hebben net als mensen zonder autisme seksuele ervaringen, gevoelens en verlangens. Hoe autisme zich bij jou uit, kan ook een rol spelen in hoe jouw seksualiteit zich ontwikkelt en hoe jij seksualiteit beleeft. Als je bijvoorbeeld prikkelgevoelig bent, dan merk je dat misschien ook tijdens seks. Als je het lastig vindt om je eigen je lichamelijke ervaringen en gevoelens te plaatsen, dan heb je dat waarschijnlijk ook rondom seksualiteit. Als je sociale interactie uitdagend vindt, kan je dat ook in een seksuele relatie zo ervaren. Wanneer je gewoon jezelf bent en niet zo bezig bent met de verwachtingen van anderen, dan voel je je misschien ook vrij in je seksualiteit.

Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen als het gaat over seksualiteit bij jongeren en volwassenen met autisme versus zonder autisme. Tegelijkertijd zijn er ook ervaringen die autistische jongeren en volwassenen vaker hebben dan anderen. Daarom is het belangrijk om het over autisme en seksualiteit te hebben.

Lees meer over autisme en seksualiteit op de website www.autisme.nl.

Vanuit Autisme Bekeken maakte de informatie over autisme en seksualiteit op autisme.nl samen met andere organisaties aan de Informatietafel Autisme.  De Informatietafel Autisme bestaat uit: Vanuit Autisme Bekeken, Nederlandse Vereniging voor Autisme,  PAS (Personen uit het Autisme Spectrum), Wegwijzer Autisme en NIPA (Netwerk Innovatie en Productontwikkeling Autisme). Samen werken we aan eenduidige informatie voor mensen met autisme en hun naasten.  Kijk voor meer informatie op informatietafels.nu.

Of lees meer op onze website