Bestuurslid en Autisme Ambassadeur Marc van der Burgh in NRC

Toen Marc van der Burgh – majoor bij de landmacht - in 2013 de diagnose autisme kreeg is hij gaan googelen om meer informatie over zijn diagnose te verzamelen. Hij vond overal informatie over autisme 'als een medisch defect'.  Daar schrok hij enorm van: „Ik herkende me daar niet in en wilde de beeldvorming bijstellen.” Hij vroeg defensie of hij Autisme Ambassadeur mocht worden en daar werd positief op gereageerd. Marc maakt sindsdien deel uit van het Autisme Ambassadeurs netwerk en helpt Vanuit autisme bekeken om nieuwe ambassadeurs op te leiden.

De missie van Marc als Autisme Ambassadeur bij de landmacht is om vooroordelen uit de weg ruimen. Dat doet hij door collega’s – en bezoekers – toe te spreken met het verhaal: voor u staat een militair met een mooie loopbaan en een leidinggevende functie, die op missie is geweest in Bosnië en Afghanistan – én autisme heeft. Zijn verhaal berust op persoonlijke ervaringen met inzichten uit wetenschappelijk onderzoek.

Marc besteedt enkele uren per week aan het ambassadeurschap bij de landmacht. Hij probeert van de krijgsmacht een meer inclusieve organisatie te maken. Zo was een autisme-diagnose voorheen een reden om iemand niet toe te laten, nu is dat bij de selectieprocedure alleen nog een onderwerp van het vaste interview door de psycholoog. Dat is gebeurd op aandringen van Marc.

Lees hier het inspirerende verhaal van Marc: 

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/12/een-mooie-legercarriere-met-autisme-a3952923