“Door open te zijn over mijn autisme, hoop ik dat collega’s ook aangeven wat ze nodig hebben”

Autisme bespreekbaar maken op de werkvloer zorgt voor begrip in de omgang met collega’s. Hier zetten autisme ambassadeurs zich voor in. Maar wat leer je in de opleiding en hoe ga je hiermee aan de slag? Monique van der Ark en Pauline van de Wetering zijn net klaar met de trainingsdagen en starten in hun nieuwe rol als ambassadeur op hun werkplek. “Ik wil dat meer mensen zichzelf kunnen zijn op hun werk."

De twee vrouwen hebben vergelijkbare redenen om autisme ambassadeur te worden: ze zien dat er meer inclusiviteit mogelijk is op hun werkplek, ze willen zich inzetten om dit te veranderen en ze kunnen hun ervaring met autisme goed verwoorden. “Ik werk als kwaliteitsadviseur bij de Sociale Dienst. Ik zie in de organisatie nog te weinig diversiteit. Als er één plek is waar mensen terecht kunnen, zou dat hier moeten zijn”, vertelt Pauline. “Ik zou willen dat wij als overheid een goed voorbeeld zijn en daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Ik zou wensen dat mensen, met welke ‘afwijking’ dan ook, zich kunnen thuis voelen in hun werk.”

Afbeelding
Monique van der Ark
Monique van der Ark 

Niet serieus nemen

Monique werkt bij organisatie Ons Tweede Thuis als behandelverantwoordelijke van mensen met een verstandelijke beperking en soms autisme. “Na de goedkeuring om de opleiding te doen, ben ik ontzettend open geweest over mijn autisme. Eerst zat hier best wat angst bij. Ik was bang dat ze mij niet serieus meer zouden nemen”, vertelt Monique. “In mijn werkveld is de kennis over autisme erg gericht op: hoe kunnen we helpen, en niet op hoe we mensen met autisme in hun eigen kracht kunnen laten staan. Ik hoop dat, door mijn verhaal te delen, meer collega’s durven aan te geven wat ze nodig hebben in hun werk.”

Sterke kanten inzetten

Om verandering voor elkaar te krijgen op hun werkplek, hebben ze tijdens de trainingsdagen uitgezocht waar ze in hun bedrijf terecht kunnen. “Ik ben niet bedrijfsmatig ingesteld,” vertelt Monique. “Ik heb geleerd hoe ik mijn ideeën over inclusiviteit op de werkvloer kan overbrengen bij mensen die iets kunnen veranderen in het bedrijf.” Daarnaast heeft ze geleerd om hiervoor haar sterke kanten in te zetten. “Voor een groep spreken vind ik niet erg. Ik praat net zo makkelijk tegen de koningin als tegen de vuilnisman, dus zet mij maar voor een managementteam. Maar je moet mij geen website laten opzetten of stukken schrijven. Ik leerde om daar dan andere mensen voor te verzamelen.”

Voor Pauline gaf het afbakenen van haar rol als autisme ambassadeur ook veel inzicht: “Ik word geen gesprekspartner van elke persoon met autisme binnen mijn werk, daar ligt niet mijn kracht. Ik wil graag als gesprekspartner voor het management fungeren. Door mijn eigen ervaring kan ik goed meedenken over hoe je collega's met bijvoorbeeld autisme kunt helpen om het beste uit henzelf te halen”, vertelt ze. “De training heeft vooral veel voor mijn zelfbeeld en zelfvertrouwen gedaan. Het feit dat er meer mensen zijn zoals ik in andere organisaties, sterkte mij. Ik leerde veel van het delen van ervaringen met de andere autisme ambassadeurs.”

Actieplan uitvoeren

Afbeelding
Pauline van de Wetering
Pauline van de Wetering 

Na het presenteren van hun actieplan zijn ze geslaagd voor de opleiding. Wat zijn hun eerste stappen? Monique: “Ik ga een nulmeting doen om in kaart te brengen of werknemers zich fijn voelen op hun werkplek. Ook ga ik mijn eindpresentatie van de opleiding opnieuw doen voor het managementteam om het onderwerp inclusiviteit aan te zwengelen.” Pauline wil een (digitale) plek oprichten, Divers vakmanschap: “Hier wil ik informatie verzamelen voor collega's en managers waar ze uit kunnen putten.” Of zij de opleiding zou aanraden? “Zeker, maar vooral als je de motivatie hebt om je werkplek voor anderen een stuk inclusiever te maken.”

Zelf ambassadeur worden?

Heb jij autisme en wil jij ook opgeleid worden tot autisme ambassadeur? Meld je dan nu aan en we nemen contact met je op. Het is een vierdaagse opleiding, verspreid over 2 maanden. De kosten worden vaak door de werkgever vergoed. 

Het is daarnaast ook mogelijk om met een groep collega’s met autisme samen een in-company opleiding te doen. Dit is vooral interessant voor grote bedrijven. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, mail ons dan via info@vanuitautismebekeken.nl.

Autisme-ambassade

Autisme-ambassadeurs zijn medewerkers met autisme die werken voor grote organisaties. Ambassadeurs laten, door openheid over de eigen ervaringen, zien dat ook iemand met autisme uitstekend kan functioneren. Zo dragen zij bij aan meer herkenning en erkenning van verschillen tussen mensen op de werkvloer.