Even voorstellen: Anne van de Beek

Sinds november werkt Anne van de Beek als ervaringsdeskundig redacteur voor Vanuit autisme bekeken (VAB). Stuur je een mail naar info@vanuitautismebekeken.nl, dan krijg je antwoord van Anne. Daarnaast schrijft Anne af en toe artikelen voor onze website en nieuwsbrief. Hieronder stelt Anne zich voor.

Anne van de Beek
Anne van de Beek

Wie ben je en wat doe je naast je werk voor VAB?

Ik ben Anne van de Beek, 33 jaar oud en ik ben autistisch. Vanuit mijn bedrijf A-typist schrijf ik als zzp’er voor verschillende opdrachtgevers. Ook schrijf ik voor mijn eigen website a-typist.nl. Ik ben Film- en Televisiewetenschapper, en het interesseert me daardoor erg als ik autisme in films en op tv zie. Daar schrijf ik vaak over. Verder vind ik het heerlijk om te fotograferen. Ik zie allerlei details in de natuur en die leg ik graag vast.

Wat betekent autisme voor jou?

Autisme is iets wat in alle aspecten van mijn leven doordringt. Het betekent daardoor een behoorlijke beperking, maar er is ook een positieve kant. Ik loop vaak tegen mijn onvermogen om verbinding te maken met andere mensen aan, om prikkels te verwerken, en om het overzicht te houden, maar aan de andere kant kan ik me vastbijten in een onderwerp en daar alles over te weten komen, kan ik genieten van kleine dingen, en kan ik vaak zonder oordeel naar andere mensen kijken.

Je hebt ook een eigen website waar je schrijft over autisme, en je bent veel actief op social media. Wat was voor jou de motivatie om hiermee te beginnen?

Nog voordat ik wist dat ik autistisch ben, had ik veel aan ervaringsverhalen die ik op internet vond. Dáár herkende ik me in, en niet zozeer in de beschrijving van autisme in de DSM. Ik wilde ook zo’n plek maken voor andere mensen. Het is dan ook erg fijn om berichten te krijgen van mensen die er daadwerkelijk iets aan hebben (gehad).

Waarom wilde je je inzetten voor VAB? Welke bijdrage hoop je te leveren?

Ik volg VAB al een tijdje met grote interesse. Levensloopbegeleiding is voor mij persoonlijk erg belangrijk en ik hoop dat dit een plek gaat krijgen in het zorgsysteem in Nederland. Ik hoop een extra stukje ervaringsdeskundigheid toe te kunnen voegen aan VAB en ik hoop dat mensen die mailen of een bericht sturen het fijn vinden dat ze antwoord krijgen van iemand die ervaring heeft met autisme.