Hoe ga jij om met geldzaken? Test Money Matters!

Geldzaken. Iedereen heeft daar in zijn leven mee te maken; ook mensen met autisme. VAB ontwikkelt de doe-het-zelfmethode Money Matters om stil te staan bij de manier waarop jij met geld omgaat. Ervaar je een relatie met jouw autisme? Of wil je iets aan je geldgedrag veranderen? Money Matters helpt je op weg.

Waarom Money Matters? 

Vorig jaar vroeg VAB aan mensen met autisme en hun naasten naar hun ervaringen met geldzaken. Geld houdt de respondenten flink bezig, maar er is in de praktijk nauwelijks aandacht voor. In totaal beantwoordden 77 respondenten onze vragenlijst. Ook zijn 9 mensen met autisme en 2 ouders geïnterviewd. Uit de gegeven antwoorden blijkt dat geld op verschillende manieren een rol speelt in het leven en dat autisme hierop soms invloed heeft. Veel mensen worstelen met geldzaken, bijvoorbeeld omdat ze geen zicht hebben op hun inkomsten en uitgaven. Andere respondenten geven aan dat ze graag wat losser met geld willen omgaan, bijvoorbeeld door af en toe iets leuks te kopen. En zo zijn er nog vele ervaringen. 

Inzicht in hoe jij met geld omgaat 

Money Matters brengt verandering in deze situatie. Het is een doe-het-zelfmethode, waarmee je jouw eigen geldgedrag bekijkt aan de hand van voorbeelden. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals een stappenplan, kaartjes met uitspraken, ‘lees meer’-documenten met ervaringen van anderen een overzicht met tips en hulpbronnen. 

Vier varianten 

Er komen vier varianten van Money Matters: 

  1. Voor gebruik door mensen met autisme (al dan niet in aanwezigheid van een naaste of een begeleider);
  2. Voor een groepsbijeenkomst van autistische mensen, inclusief instructies voor de groepsbegeleider;
  3. Voor ouders, om zelf te gebruiken en te reflecteren op het geldgedrag van hun kind;
  4. Voor een groepsbijeenkomst van ouders, inclusief instructies voor de groepsbegeleider.

Professionals kunnen elk van de 4 varianten gebruiken.

Help ons Money Matters te testen! 

Medio juli is Money Matters klaar voor de testfase. Is een van de varianten geschikt voor jou en wil jij Money Matters testen? Geef je dan op via dit online deelnameformulier. Je ontvangt dan de materialen samen met de link naar een online feedbackformulier. We verwachten dat het individueel doorlopen van Money Matters (varianten 1 en 3) 30-60 minuten duurt. De groepsvarianten (2 en 4) duren naar verwachting 1,5 tot 2 uur. We verzamelen in de test geen informatie over jouw persoonlijke resultaten van Money Matters. We vragen je alleen om feedback over de methode zelf. Dat kan voor de individuele varianten anoniem. Bij de groepsvarianten is het voor ons belangrijk om contactgegevens te hebben om bij te houden hoeveel mensen Money Matters testen. 

In de testfase beperken we het aantal deelnemers per variant, dus geef je snel op. Na aanmelding heb je tot 15 september om Money Matters te testen.

Zowel in de testfase als daarna breiden we de doe-het-zelfmethode Money Matters verder uit met nieuwe tips van mensen met autisme, naasten en professionals. Daar hebben we jullie hulp dus bij nodig! Heb jij een tip voor anderen met autisme over omgaan met geldzaken? Deel die met ons via dit online tips-formulier. Heb je nog vragen over de test of Money Matters? Stuur dan een e-mail naar moneymatters@vanuitautismebekeken.nl!