“Ik ben nu de Hetty die ik altijd al had moeten zijn”

Hetty Jungschläger is deelnemer van de pilot Levensloopbegeleiding VAB. In 2017 krijgt ze de diagnose autisme. Hetty is dan 62, en kampt al jaren met psychische klachten. De therapie die ze krijgt voor een vermeende persoonlijkheidsstoornis slaat niet aan, dus gaat ze zelf op zoek naar antwoorden.

Hetty Jungschläger
Hetty Jungschläger

“Als twintiger leende ik in de jaren 70 bij de bibliotheek al boeken psychologie. Maar er waren toen nog geen boeken over autisme. Pas in de jaren 90 kwamen er boeken over autisme, maar die gingen toen nog vooral over jongens en mannen. Daardoor herkende ik mezelf er niet in,” vertelt Hetty. Pas als ze – jaren later – op een website over vrouwen met autisme terechtkomt valt alles op zijn plek. Op het internet vindt Hetty een test. Ze scoort hoog: autisme. Later wordt de diagnose ook door professional Annelies Spek gesteld. “Doordat ik nu weet wat er aan de hand is, ben ik eindelijk niet meer die ‘alien’,” zegt Hetty. Bovendien verklaart de diagnose een hoop: “In 44 jaar heb ik ongeveer 35 banen gehad. Ik begrijp nu beter waar dat steeds op stukliep: ik deed mijn werk wel goed, maar communiceerde niet altijd zoals verwacht.”

Levensloopbegeleiding

In 2017 komt Hetty in een burn-out terecht. Ze wordt volledig afgekeurd, en volgt daarna meerdere coach-opleidingen. Tijdens een opleiding tot autismecoach moet ze een studiegenoot uitkiezen als buddy. Het wordt Iris. Tegelijkertijd schrijft Hetty zich in voor de pilot Levensloopbegeleiding VAB, maar de groep blijkt al vol te zitten. Een jaar later krijgt ze een mailtje: er begint een nieuwe groep deelnemers en levensloopbegeleiders. Heeft ze nog interesse? “Het antwoord was ja, maar wel met Iris als mijn levensloopbegeleider,” vertelt Hetty. “Toevallig speelde Iris toen ook al met het idee om levensloopbegeleider te worden.”

Objectief en eerlijk

Levensloopbegeleider Iris ondersteunt Hetty vooral bij het regelen van praktische zaken. Het contact met instanties zorgt bij Hetty soms voor veel stress, bijvoorbeeld als het niet lukt om iets te regelen. Ze vindt het dan lastig om een telefoongesprek te voeren. Soms doet Iris voor haar het woord, maar ze neemt niet alles over. Hetty: “Iris vraagt eerst wat ik nodig heb, en wat ik zelf kan doen.”

Hetty vindt bij Iris een vorm van ondersteuning die haar familie en vrienden haar niet kunnen bieden. “Doordat Iris verder van mij afstaat, kan ze objectiever meekijken,” zegt Hetty. “Ik wil bijvoorbeeld ooit graag verhuizen, en dichterbij mijn kinderen gaan wonen. Het advies dat Iris geeft is dan een stuk objectiever dan wat anderen zouden zeggen.”

Daarnaast geeft Iris eerlijk aan waar Hetty op kan letten in haar omgang met anderen. Zo leert Hetty steeds meer over zichzelf. “Een paar jaar geleden had ik onenigheid met een vriendin,” vertelt Hetty. “Iris vertelt me dan de waarheid, bijvoorbeeld dat ik dingen soms heel stellig kan zeggen. Op mijn vriendin kan het dan anders overkomen dan hoe ik het bedoel. Als ik dat weet kan ik daarop gaan letten. Dankzij de ondersteuning van Iris is de lucht tussen mij en die vriendin ondertussen geklaard.”

Op de achtergrond

Een van de uitgangspunten van Levensloopbegeleiding VAB is dat de ondersteuning levensvolgend is. Op momenten dat het nodig is, is het contact tussen levensloopbegeleider en deelnemer intensiever. Zo ervaart Hetty dat ook: “Het is fijn dat Iris meedraait op de achtergrond. Al zou ik haar een jaar niet spreken, dan nog kan ik haar altijd weer om hulp vragen.”

180 graden gedraaid

Sinds haar diagnose is het leven van Hetty drastisch veranderd. Jarenlang was ze depressief, maar in haar werk als hartcoherentietrainer heeft ze zichzelf helemaal gevonden. “Mijn leven is 180 graden gedraaid. Met hartcoherentie help ik mensen met afvallen. Ik leer ze de techniek en de achtergrond ervan zodat ze het daarna zonder mij kunnen,” vertelt Hetty. “Ik noem mijzelf eerder trainer dan coach, omdat ik door mijn autisme goed doorvragen soms nog lastig vind. Daarvoor volg ik nu een scholing tot gecertificeerd NLP Practitioner.”

Anderen noemen haar na alle veranderingen soms Hetty 2.0. “Zelf zie ik dat niet zo. Ik ben nu juist de Hetty die ik altijd had moeten zijn.”

Lees meer over de pilot Levensloopbegeleiding VAB.