“Ik ervaar nu rust, en dat gun ik iedereen”

Hoe ervaren deelnemers, levensloopbegeleiders en naasten de pilot Levensloopbegeleiding ? Sinds 2018 krijgen mensen met autisme ondersteuning via de pilot LLB VAB, helemaal ingericht rondom de persoonlijke hulpvraag en de mogelijkheid om op elk moment naar wens begeleiding in te schakelen. In een video omschrijven betrokkenen hun beleving met deze aanpak in één zin.  

Ongeveer 100 deelnemers kozen elk een levensloopbegeleider uit waarmee zij een klik voelen. Daarna richten de levensloopbegeleider en de deelnemer samen de begeleiding in. De persoon met autisme staat hierbij centraal, hij of zij geeft aan hoeveel hulp nodig is en waarmee. De ene periode kan er behoefte zijn aan meer hulp, een andere periode weer minder.

Ervaring van deelnemers

“Het voelt niet meer alsof ik in mijn eentje de wereld moet veranderen”: het is een greep uit de ervaring van de deelnemers. Uit onderzoek komt dat Levensloopbegeleiding VAB werkt, en dat is ook te merken aan de quotes die we verzameld hebben. Deelnemers vertellen hoe levensloopbegeleiding hun leven heeft verbeterd:

Ervaring van levensloopbegeleiders

Levensloopbegeleiders zijn een vertrouwd gezicht voor de deelnemers. Ze volgen trainingen en intervisies onder leiding van procesbegeleiders, om de persoon met autisme gericht te kunnen helpen. Luister naar hun ervaring met deze aanpak:

 

Ervaring van naasten

Ook voor naasten geeft levensloopbegeleiding een steuntje in de rug. Ze zien de persoon met autisme opbloeien en zelfstandiger worden. Zo zag deze moeder dat ook bij haar zoon gebeuren:

Ook interesse in levensloopbegeleiding?

De pilot Levensloopbegeleiding VAB is nog niet overal in Nederland beschikbaar, maar daar willen we wel naartoe. Als jij geïnteresseerd bent om levensloopbegeleider of deelnemer te worden, laat dan je gegevens achter op de interesselijst. We laten het weten zodra een groep start in jouw omgeving.

Vul de interesselijst in op onze website 

”Ik word eindelijk eens een keer gehoord! Dat is in het verleden niet altijd geweest”

Afbeelding
het Autisme Magazine

Tim (29) heeft autisme en is deelnemer van de pilot Levensloopbegeleiding VAB. Na het afronden van zijn studie voelde hij zich eenzaam en had hij behoefte aan begeleiding op sociaal gebied. Ongeveer twee jaar geleden hoorde hij van de pilot en meldde zich meteen aan. Hij koos voor levensloopbegeleider Sam (37) en er ontstond al snel een klik.