Ik wil ook LLB krijgen/Ik wil ook LLB'er worden!

De pilot Levensloopbegeleiding voor mensen met autisme is een onderzoek naar antwoorden op de vragen: ‘Wat is goede levensloopbegeleiding?’ en ‘Hoe kunnen we dat organiseren?’ Om dit onderzoek te kunnen doen, hebben we voor ongeveer 100 mensen met autisme levensloopbegeleiding in gang mogen zetten. Eén van die mensen is Cor. Ada is binnen de pilot zijn levensloopbegeleider.

Zoals de begeleiding in deze pilot is vormgegeven, helpt mij enorm. Reguliere hulp is vaak tijdens kantoortijden, terwijl moeilijke momenten vaak in het weekend of ’s avonds voorkomen. Als het echt crisis is, dan weet ik dat Ada er is. 

Afbeelding
Deelnemer Cor en levensloopbegeleider Ada

Deelnemer Cor en levensloopbegeleider Ada

Aanmeldingen

We hebben gemerkt dat véél meer mensen dringend behoefte hebben aan een goede levensloopbegeleider die levensvolgend, levensbreed en levenslang beschikbaar is. Nadat de pilot vol was hebben veel mensen zich dan ook gemeld die graag op deze manier levensloopbegeleiding willen krijgen of levensloopbegeleider willen zijn. We hebben dus veel mensen moeten teleurstellen.

Ben jij ook iemand die graag levensloopbegeleiding zou krijgen of levensloopbegeleider wil worden? Weet dan dat wij ons inzetten om de uitgeteste voorziening landelijk beschikbaar te krijgen. Zover is het (helaas) nog niet. Wel kunnen we geïnteresseerden twee dingen adviseren:

  1. onderteken het position paper om zo aan te geven dat er behoefte is aan levensloopbegeleiding
  2. maak gebruik van bestaande organisaties voor levensloopbegeleiding. Hier werken vaak goede mensen. Natuurlijk heb je dan voorlopig nog te maken met belemmeringen als tijdelijke indicaties, belemmeringen op het gebied van levensbreed mogen handelen, vaste uren per week en het niet vanzelfsprekend mogen inbrengen van je eigen gekozen levensloopbegeleider. Daar kan momenteel nog niemand iets aan veranderen, maar dat wil niet zeggen dat deze organisaties niet zeer helpend kunnen zijn op de korte termijn.