Inclusiviteit op de werkvloer

Valérie Buijze werkt als verpleegkundige bij Parnassia Groep. Daar is ze ook Autisme Ambassadeur en geeft ze voorlichting aan haar collega’s over omgaan met autisme op de werkvloer. In een interview deelt ze haar ervaringen met autisme en haar ambassadeurschap. “Ik voel nu dat ik mezelf kan zijn.” Anderhalf jaar geleden kreeg Valérie de diagnose autisme. Enerzijds was het een opluchting, anderzijds een hoop om te verwerken. “Ik had een gevoel van schaamte en vond het moeilijk om het met mijn ouders en vrienden te delen. Het duurde even om het een plekje te kunnen geven en mijn leven erop aan te passen. Het heeft me ook veel positiefs gebracht. Ik heb geleerd hoe ik mijn leven zo kan inrichten dat ik meer energie overhoud voor leuke dingen.”

Valérie Buijze
Valérie Buijze

Kwetsbaar opstellen

Valérie werkt op een dagbehandeling afdeling voor mensen met een ernstig psychiatrische aandoening. Daarnaast werkt ze bij de verpleegkundige adviesraad. In februari 2021 volgde Valérie de training tot Autisme Ambassadeur. Een training die door Vanuit autisme bekeken georganiseerd werd in het kader van het project ‘Autisme en Inclusief Werkgeverschap’. Valérie: “Ik vond de trainingen heel prettig. Ik heb veel geleerd over inclusief werkgeverschap. Ook vond ik de gelegenheid om samen te brainstormen heel fijn. Het was heel leerzaam en motiverend om met zo’n groep te mogen werken. Met allemaal mensen die zich zo kwetsbaar en krachtig opstellen om iets te betekenen voor anderen.”

Veilige omgeving

Valérie vindt het belangrijk dat werkomgevingen veilig zijn voor iedereen. Vanuit de Autisme Ambassade geeft ze workshops op haar werk om collega’s te informeren over autisme en het werk van de ambassade. Openheid over autisme op de werkvloer is heel belangrijk voor haar. “Ik merkte dat ik tegen bepaalde dingen aanliep. Ik had last van overprikkelingen, daar maakten collega’s wel eens opmerkingen over. Ik voelde me alleen in mijn proces. Ik dacht: hoe kan het dat ik niemand ken met wie ik het hierover kan hebben?” “Op een gegeven moment merkte ik dat ik me aan het verbergen was”, gaat Valérie verder. “Ook in mijn privéleven. Alsof ik een masker opzette. Daarom vind ik het belangrijk om er nu juist open over te zijn, en om collega’s te informeren over autisme.”

Krachten inzetten

Nu voelt Valérie dat ze zichzelf kan zijn. “Ik wil andere mensen helpen, en ze laten zien dat iedereen goed kan werken, ook met autisme. Iedereen heeft z’n krachten. Ik wil dat mensen gemotiveerd worden om hun krachten in te zetten. Als je echt bent wie je bent, kun je je werk goed doen. Juist in de zorg kun je je krachten inzetten om cliënten te helpen. Ik denk dat de Autisme Ambassade met de zorg een hele mooie combinatie vormt. Ik vind het mooi dat ik hier deel van mag uitmaken.”

Meer weten?

Wil je meer weten over de Autisme Ambassade bij Parnassia Groep? In deze video vertelt Thijs van der Rol, Autisme Ambassadeur en werknemer van Parnassia, over de Autisme Ambassade en de toegevoegde waarde die mensen met autisme kunnen hebben op de werkvloer.