Prikkelarme kerkdiensten voor iedereen

"Met een paar makkelijke aanpassingen creeerden we een kerkdienst die voor mensen met autisme en vele anderen prettig toegankelijk is"

Overprikkeld door het geluid en de lichten in de kerk. Crista Maliepaard merkte dit bij haar eigen kinderen, die beiden autisme hebben. In haar kerk in Rotterdam startten ze daarom met prikkelarme kerkdiensten. Ook mensen zonder autisme bleken het initiatief te waarderen. 

Overprikkeling niet alleen bij autisme

Niet alleen mensen met autisme hebben moeite met de vele prikkels in een regulieren kerkdienst. Eigenlijk hadden meer mensen last van het harde geluid van het orgel, de lichten en mensen die praten voor aanvang van de dienst. Om iedereen een plek te bieden, onderzocht de baptistengemeenten in Rotterdam-Centrum hoe het anders kan.

Kleine aanpassingen

De gemeente startte een nieuwe wekelijkse dienst met enkele aanpassingen. Zo wordt de dienst begeleid met een gitaar in plaats van een orgel en zijn de lichten minder fel. Verder wachten de bezoekers de start van die dienst in stilte af in plaats van met elkaar te praten. De kerkdienst duurt in totaal een half uur waarin kort wordt gezongen, gebeden en geluisterd naar een korte preek. De preek wordt verzorgd door twee jonge voorgangers die persoonlijk ervaring hebben met autisme.

Prettig voor iedereen, met of zonder autisme

De bezoekers van de diensten zijn enthousiast over het concept. Naast mensen met autisme vinden ook bijvoorbeeld mensen met een burn-out een stillere dienst een verademing. De prikkelarme kerkdienst is niet alleen toegankelijk voor mensen van de eigen gemeente maar voor iedereen die een stillere dienst wil ervaren. 

Welke kerken volgen?

De diensten in Rotterdam vinden nu eens per maand plaats op een zaterdag. De kerk hoopt dit in de toekomst uit te breiden, misschien zelfs naar een zondagsdienst. Daarnaast hoopt de kerk vooral ook andere kerken te inspireren om een vergelijkbaar initiatief te starten. 

Wil je leren van de ervaring in Rotterdam? Of wil je een dienst bezoeken? Meer informatie vind je op de website van de Baptistengemeente Rotterdam-Centrum of op hun Facebookpagina. Je kunt ook contact opnemen met initiatiefneemster Crista Maliepaard.

 

Zie ook: Overprikkeling en onderprikkeling bij autisme

Deel dit artikel

 Bezorgd over uw privacy?