Nieuws

Levensloopbegeleiding VAB willen we beschikbaar maken voor véél meer mensen met autisme. Want: uit onderzoek komt dat Levensloopbegeleiding VAB werkt! Op deze pagina lees je nieuws over de voortgang van de pilot, zoals uitbreiding in gemeenten. Heb je interesse in Levensloopbegeleiding VAB? Laat dan je gegevens achter op onze website.

Heet van de naald!

Afbeelding
Proost met glazen

Afgelopen vrijdag bereikte ons het fantastische bericht dat Levensloopbegeleiding VAB voortgezet wordt. Het ministerie van VWS schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de huidige pilot in 2023 verlengd wordt. In dat jaar wordt dan tevens gewerkt aan het tot stand brengen van een landelijke regeling die naar planning vanaf 1 januari 2024 start.

VAB presenteert resultaten pilot Levensloopbegeleiding aan wethouders Parkstadgemeenten

Afbeelding
Wethouder Servie L'Espoir

Op 10 maart presenteerden programmaleider Willeke van den Hoek en verkenner Hans Sureveen de resultaten van de pilot Levensloopbegeleiding Vanuit autisme bekeken (Levensloopbegeleiding VAB) aan de wethouders en ambtenaren van het WMO-domein van de Parkstadgemeenten (Brunssum, Beekdaelen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal).

Gemeenten zijn enthousiast over Levensloopbegeleiding VAB

Afbeelding
Anjo en Hans

De afgelopen maanden hebben verkenners Anjo Markhorst en Hans Sureveen gesprekken gevoerd met een twintigtal gemeenten. Tijdens deze gesprekken presenteerden Anjo en Hans, vaak samen met een levensloopbegeleider of deelnemer uit de pilot, de resultaten van het onderzoek rond de pilot Levensloopbegeleiding VAB. Doel van de gesprekken was het verkrijgen van inzicht in het draagvlak onder gemeenten, en de kansen en uitdagingen die zij zien voor levensloopbegeleiding VAB voor mensen met autisme. Anjo: “Ik heb veel plezier beleefd aan het traject. Het geeft veel voldoening om iets uit te dragen dat werkt.”

Zo kun je helpen om levensloopbegeleiding landelijk beschikbaar te krijgen

Afbeelding
Vinger in de lucht

Er is een nieuwe pagina op onze website: ‘Ik wil dit ook!’. Op deze pagina kun je zien hoe je de landelijke invoering van Levensloopbegeleiding VAB kunt ondersteunen. We merken dat er veel vraag is naar levensloopbegeleiding voor mensen met autisme: regelmatig krijgen we mailtjes van mensen die ook een levensloopbegeleider nodig hebben, of de vraag of levensloopbegeleiding in een bepaalde gemeente beschikbaar is.

Masterstudenten Rijksuniversiteit Groningen doen onderzoek naar interventies bij autisme

Afbeelding
Marieke en Noa

Mensen met autisme kunnen moeite hebben met het vormen van hun eigen identiteit. Dat kan grote gevolgen hebben voor de rest van hun ontwikkeling, en in de ergste gevallen leiden tot depressieve klachten. Marieke Vorenholt (47 jaar), masterstudent klinische psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), en zeven medestudenten deden een kwalitatief onderzoek naar verschillende interventies die kunnen bijdragen aan de identiteitsontwikkeling van mensen met autisme. Van de zestien interventies die de studenten thematisch analyseerden, kwam Levensloopbegeleiding VAB als meest veelzijdige interventie naar voren. Marieke: “Het ontwikkelen van de identiteit kan helpen bij het omgaan met het autisme. Met levensloopbegeleiding kun je heel veel kanten op.”

Verkenners onderzoeken draagvlak voor Levensloopbegeleiding VAB bij gemeenten

Afbeelding
Anjo en Hans

Uit onderzoek blijkt dat Levensloopbegeleiding VAB werkt. Daarom onderzoeken we de komende maanden de mogelijkheid om levensloopbegeleiding voor mensen met autisme verder te brengen dan de huidige pilot. In gesprek met verkenners Anjo Markhorst en Hans Sureveen. “We willen dat Levensloopbegeleiding VAB een plek krijgt in de maatschappij. Het zou geweldig zijn als dat lukt.”