Open over autisme op de werkvloer

ASML neemt als eerste organisatie deel aan het project Autisme en Inclusief Werkgeverschap. We gingen in gesprek met Erwin Brock, supply chain projectleider bij ASML en autisme ambassadeur. “Met het project beweegt ASML als organisatie richting inclusiviteit.”

Erwin kreeg de diagnose autisme zo’n drie jaar geleden. Hij vertelt: “Waar ik vooral tegenaan liep in het dagelijks leven waren vermoeidheidsklachten. Eigenlijk al jaren. Er kon geen oorzaak gevonden worden voor mijn klachten. Na lang puzzelen wat het zou kunnen zijn, dacht ik zelf aan autisme. En inderdaad, uit de test rolde de diagnose autisme.”

Afbeelding
Erwin Brock

Foto: Erwin Brock

Open over autisme

De diagnose was een bevestiging, vertelt Erwin. “De puzzelstukjes vielen in elkaar.” De vraag die bij Erwin ontstond was: wat ga ik nu doen met deze kennis? De psycholoog adviseerde zijn diagnose niet te delen op zijn werk. “Wie weet krijg je ontslag”, gaf hij mee. Dat zag Erwin anders. Hij zocht binnen ASML of er al iemand was met autisme. Dat bleek het geval. Er was zelfs al een autisme ambassade. Hij ging in gesprek met één van die collega’s met autisme en besloot vanaf dat moment open te zijn over zijn autisme. “Ik vertelde mijn baas en collega’s over mijn autisme en dat is positief ontvangen. Ik kon nu het gesprek voeren over waar ik tegenaan liep en waarom ik soms anders dacht dan mijn collega’s. Dat werkte bevrijdend.”

Sterke kanten

De positieve ervaringen van Erwin maakte dat hij zelf autisme ambassadeur wilde worden, om zo anderen te kunnen helpen. “Een autisme ambassade is belangrijk om als bedrijf je werknemers zo optimaal mogelijk in te kunnen zetten. Dat je het maximale uit de persoon haalt en gebruik maakt van de sterke kanten. Waar wij als ambassade naartoe willen, is dat je het werk zoekt bij de persoon, in plaats van een persoon toe te kennen op een pakketje werk.”

Autisme en inclusief werkgeverschap

Voor deelname aan het project Autisme en inclusief werkgeverschap hield Erwin een verkennend gesprek met Anniek Stoutjesdijk, impactmanager op het thema werk bij Vanuit autisme bekeken (VAB). Dat bleek een win-win situatie. Anniek zocht een aantal organisaties voor de pilot en ASML wilde de autisme ambassade geborgd krijgen binnen de organisatie. Bovendien merkten de autisme ambassadeurs dat zij de ambassade soms lastig prioriteit konden geven in verband met andere werkzaamheden. Erwin: “De dingen die je graag wil doen voor de ambassade krijg je gewoon niet gedaan als je het er ‘bij’ doet. Naast je reguliere werkzaamheden. Door deel te nemen aan dit project werden we gedwongen ook daadwerkelijk af te ronden waar we mee bezig waren.”

Diversiteitsplatform

ASML is erg positief over de autisme ambassade. Mede door de samenwerking met VAB wordt de ambassade vanaf dit jaar veel breder gedragen binnen de organisatie. “We willen gezien worden als neurodiversiteitsplatform en die kant gaan we nu op”, vertelt Erwin. “Andere platforms vertegenwoordigen jong-volwassenen, senioren, vrouwen, geslacht/seksualiteit en diversiteit in cultuur. Daar komen wij nu bij. Zo beweegt ASML richting inclusiviteit. We maken nu een roadmap voor waar we willen staan over 5 tot 10 jaar. Met als einddoel de autisme ambassade overbodig te maken. Het zou uiteindelijk niet nodig hoeven zijn om een specifieke ambassade te hebben als je als organisatie volledig divers en inclusief bent”, sluit Erwin af.