Passend onderwijs vanuit autisme bekeken

Onderwijsrapportage

"Leerlingen met autisme zijn niet het probleem. Zij laten wel vaak haarscherp zien waar de problemen zitten: in de samenwerking, de kennis en de handelingsverlegenheid van de professionals. Als de school verbetert, dan gaat het met de leerling ook beter."

Vanuit autisme bekeken analyseerde ruim 60 praktijksituaties op het gebied van passend onderwijs voor leerlingen met autisme. De analyse van knelpunten en goede voorbeelden laten zien dat passend onderwijs voor leerlingen met autisme zeker mogelijk is. Het rapport 'Passend onderwijs vanuit autisme bekeken – Samen bouwen aan een kansrijke toekomst' geeft beleidsmakers, schoolbestuurders, leerkrachten en ouders handvatten om een passende leerplek te bieden aan leerlingen met autisme.

In het rapport hebben leerlingen zelf een belangrijke stem. Leerlingen weten vaak heel goed wat hen belemmert en kunnen uitermate creatief zijn in het bedenken van eenvoudige, voor iedereen acceptabele oplossingen. Ze doen in het rapport een sterk appèl op hun scholen. Vanuit autisme bekeken vatte hun reactie samen in drie krachtige adviezen: ‘Zie wie ik ben!’, ‘Praat met mij!’ en ‘Interpreteer mijn gedrag niet verkeerd!’.

Praktijksituaties

Het rapport is gebaseerd op een groot aantal praktijksituaties. Bijlage B van het rapport bevat een selectie van de analyse van praktijksituaties. Vanwege de omvang is bijlage B niet volledig in het rapport gepubliceerd, maar kunt u deze hier downloaden: Bijlage B: Analyse van praktijksituaties

Poster Passend onderwijs vanuit autisme bekeken

Klik op de poster en download de pdf.

 Filmpje Passend onderwijs vanuit autisme bekeken

Bekijk ook het filmpje van leerlingen met autisme voor leraren. "Het allerfijnste vind ik het als je me echt leert kennen."

Persbericht

Lees ook het persbericht: Leerlingen met autisme: “voorkom thuiszitten, durf het verschil te maken!”

Meer weten?

Meer informatie over autisme en onderwijs vind je op onze pagina Onderwijs en onze Autismewegwijzer via www.autismewegwijzer.nl/onderwijs