Procesbegeleiding: doen wat nodig is, én wat werkt

Willem Gunzeln is eigenaar van trainingsbureau Hou-Vast. Ook is hij binnen de pilot Levensloopbegeleiding VAB procesbegeleider van de levensloopbegeleiders in Haarlem. “Wat mij iedere keer weer opvalt, is de bevlogenheid van de mensen die ik binnen dit werk ontmoet. Het is alsof ik in een warm bad ben gesprongen.”

Afbeelding
Portretfoto Willem

Zijn taak als procesbegeleider startte met het vinden van mensen met autisme die wilden deelnemen aan de pilot én voor ieder van hen een levensloopbegeleider. Willem: “Dat was nog wel een uitdaging. Mensen lopen natuurlijk niet met een bordje op hun voorhoofd ‘ik heb autisme en zoek hulp’. Ik zocht dus ingangen: ging langs scholen, gaf presentaties bij verenigingen die zich met autisme bezighielden en kreeg wat free publicity.” Daaruit vormden zich veertien duo’s. Willem verzorgt nu de intervisie voor de levensloopbegeleiders en begeleidt de trainingen.

Contact maken

“Intervisie start met contact maken”, vertelt Willem. “Dat klinkt heel basaal, maar mensen moeten zich vertrouwd en veilig voelen bij de procesbegeleider, maar ook onderling. In het begin heeft dat tijd nodig.” De procesbegeleiders binnen de pilot werken met de waarderende intervisie; een aanpak die iemands inbreng waardeert en focus legt op mogelijkheden in plaats van uitdagingen. Willem: “Deze aanpak stimuleert mensen om zich open te stellen en hun verhaal te delen. Er zijn natuurlijk verschillende manieren van intervisie en we staan open voor experimenten, maar we doen vooral wat werkt. Vanuit die open houding kom je tot nieuwe inzichten en dat is het streven.”

Warm bad

Willem komt uit de commerciële wereld en werkte in diverse management en directiefuncties. Waar de commerciële wereld focust op resultaten, is er binnen VAB veel aandacht voor mensen, valt Willem op. “Wat mij iedere keer weer opvalt, is de bevlogenheid van de mensen die ik ontmoet. Ik zie de mensen dit werk doen vanuit hun hart, met ziel en zaligheid. Het is alsof ik in een warm bad ben gesprongen.”

“Het is mooi dat mensen intrinsiek gemotiveerd zijn. Ik merk dat ik ze niet hoef te vertellen wat ze moeten doen, dat weten ze meestal zelf wel. In het begin moest ik op mijn handen zitten. Ik dacht: ‘ik ga dit managen, hier moet resultaat geboekt worden’. Daarin heb ik heel veel geleerd, bijvoorbeeld om vertrouwen te hebben en dingen te laten ontstaan.”

Overtuigingen

Willem merkte dat ook levensloopbegeleiders in het begin tegen hun eigen overtuigingen aan liepen. “Levensloopbegeleiders mogen in de pilot doen wat nodig is, op het tempo van de deelnemer. Dat was in het begin een zoektocht. Vanuit enthousiasme wilden levensloopbegeleiders graag resultaat behalen, maar een vertrouwensband creëren met de deelnemer heeft tijd nodig. Dat leidde soms tot vragen als ‘doe ik het wel goed genoeg?’. Geduld hebben was dan het antwoord.”

Doen wat nodig is geldt voor de levensloopbegeleiders, maar ook voor Willem. Als procesbegeleider beweegt hij mee met de groep en stemt hij af op wat de levensloopbegeleiders nodig hebben. Met veertien levensloopbegeleiders die allemaal een deelnemer met autisme begeleiden, gebeurt er veel. Dat is soms een uitdaging, geeft Willem toe. “In dit werk word je soms geconfronteerd met dingen waar je nog geen ervaring mee hebt. Dat kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn we daarom met elkaar en lossen we samen dingen op.”

Steentje bijdragen aan landelijke beschikbaarheid

“Het ultieme doel van de pilot is natuurlijk landelijke beschikbaarheid van Levensloopbegeleiding VAB, en daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt. Ik hoop daar mijn steentje aan te mogen bijdragen. Ik wist nog weinig over autisme, maar hield me al wel bezig met inclusiviteit. Iedereen heeft naar mijn idee recht op een zo volwaardig mogelijk bestaan, en als we daar met zijn allen aan kunnen bijdragen, moeten we dat niet nalaten. Toen ik net betrokken was bij de pilot dacht ik al snel: ‘Hier kun je van meerwaarde zijn voor mensen. Dit is werk dat ertoe doet.’ Het is een feestje om op deze manier te mogen werken met elkaar.”

Steun betuigen

Wil jij net als Willem je steentje bijdragen aan de pilot Levensloopbegeleiding VAB? Geef dan jouw steun via het formulier op de website.