VAB presenteert twee modellen die inzicht geven in autisme en werk

Regelmatig organiseert Vanuit autisme bekeken (VAB) themabijeenkomsten voor deelnemers aan de pilot Levensloopbegeleiding, hun naasten en levensloopbegeleiders. In september stond de themabijeenkomst in het teken van ‘autisme en werk’. Drie gastsprekers, nauw betrokken bij VAB, deelden twee modellen die mensen met autisme kunnen gebruiken in hun zoektocht naar werk. Meer dan 60 mensen luisterden naar de online bijeenkomst.

Veel mensen met autisme zitten onnodig thuis of werken onder hun niveau. Dat betekent veel gemiste kansen op de arbeidsmarkt, zowel voor mensen met autisme als voor de samenleving. Vanuit autisme bekeken wil daar een verschil in maken en werkt aan een meer inclusieve werkomgeving en emancipatie van werknemers met autisme. Dat doet VAB op diverse manieren.

Betere informatievoorziening

De themabijeenkomst ‘autisme en werk’ werd gefaciliteerd door Anniek Stoutjesdijk (impact manager werk bij VAB), Thijs van de Rol (ervaringsdeskundig adviseur bij VAB en ervaringsdeskundige bij Parnassia Groep) en Ingrid Claassen (beleidsadviseur complexe zorgvragen bij het ministerie van VWS en lang betrokken bij VAB). Zij namen ons mee in de ontwikkeling van een tool voor een betere informatievoorziening, waarbij de behoefte van mensen met autisme centraal staat. Welke behoefte ligt er bijvoorbeeld op gebied van werk en inkomen? Waar kan het misgaan? Hoe kun je daar tijdig op anticiperen? Dit en meer werd besproken tijdens de interactieve middag. Deelnemers aan de themabijeenkomst gingen in break-out rooms uit elkaar om te discussiëren over dit onderwerp. Zo bleek dat er behoefte is aan meer ervaringsverhalen van andere mensen met autisme als het gaat om werk. Ook werden vragen gesteld als ‘Hoe weet je hoe belastbaar iemand is?’, ‘Moet ik wel of niet open zijn over mijn autisme op de werkvloer?’ en ‘Waar moet ik als begeleider beginnen met het ondersteunen van iemand met autisme in de zoektocht naar werk?’

Inzicht

Er is gekozen voor twee modellen. Een stroomschema en een intuitief model. Beide modellen hebben dezelfde content. Zo kan iemand kiezen welk model het beste voor hem/haar werkt. De twee modellen werden tijdens de themabijeenkomst gepresenteerd. De modellen geven inzicht in jezelf en je omgeving, maar ook in hoe je in actie kunt komen als je een baan zoekt. Weet je bijvoorbeeld wel wat je wil? Een betaalde baan, scholing of vrijwilligerswerk? Hoe regel je vervolgens een jobcoach? En wat houd je tegen? Ook geven de modellen inzicht in of je een ‘gewone’ baan kunt werken, welk loon je kunt vragen en waar je de ondersteuning kunt vinden die jij nodig hebt. De modellen zijn relevant voor mensen met autisme, maar ook voor begeleiders/coaches om de zoektocht naar werk te ondersteunen.

Download de tool 'werk en inkomen'

Afbeelding
Computerwerk

 

Overzichtelijk

Levensloopbegeleider Monique Satony vond het een hele zinvolle bijeenkomst: “Met name omdat mijn deelnemer ook met vraagstukken rondom haar werk zit. De modellen maken het heel overzichtelijk waar je kunt zoeken op gebied van werk. Alles staat op één plek en je hoeft niet steeds het wiel uit te vinden. Het is veel breder te gebruiken dan alleen met je deelnemer. Ik merk dat ik heel veel leer van de themabijeenkomsten. Alles wat ik leer kan ik gebruiken in mijn coaching werkzaamheden. Ik probeer het gelijk in de praktijk te brengen. Het zijn allemaal hele zinvolle en nuttige bijeenkomsten.”

Eerste stappen naar duidelijkheid

Ook levensloopbegeleider Willemieke Visscher uit de groep in Den Haag vindt de bijeenkomsten waardevol: “Het was heel leuk. Met een schema lieten de gastsprekers zien welke mogelijkheden er zijn om aan het werk te gaan en ook ondersteuning te krijgen op je werk. Het is zo helpend om als levensloopbegeleider - alleen, maar ook samen met de deelnemer - te ontdekken wat deze mogelijkheden zijn. Zo’n schema biedt de eerste stappen naar duidelijkheid op het thema autisme en werk. Deelnemers gaven aan dat er nog veel onbegrip is op de werkvloer als het gaat om autisme. Het is superbelangrijk dat er organisaties zijn die hier het voortouw in nemen, bijvoorbeeld met autisme ambassadeurs. Om af te sluiten, ik vind de themabijeenkomsten sowieso heel fijn. Bijvoorbeeld de themabijeenkomst met Martine Delfos, of die met Vera Helleman, fantastisch. Het verbreedt echt je blik op autisme.”

Vanuit autisme bekeken organiseert de themabijeenkomsten in aanvulling op de trainingen van de regionale groepen die deelnemen aan de pilot Levensloopbegeleiding. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor levensloopbegeleiders, deelnemers en hun naasten. Het doel van deze themabijeenkomsten is de levensloopbegeleiders extra kennis en inspiratie te bieden over specifieke domeinen of doelgroepen, die misschien niet voor iedereen relevant zijn. Daarnaast bieden de themabijeenkomsten levensloopbegeleiders, deelnemers en naasten de gelegenheid elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.