“Door sport heb ik mij sociaal ontwikkeld”

Sjaak Schippers (22) organiseerde vorig jaar een ‘Sportdag op Maat’ voor jongeren met autisme. Zelf kreeg hij op zijn achttiende de diagnose autisme. Zijn voetbalclub is een groot onderdeel van zijn leven en door zijn positieve ervaring wil hij andere jongeren met autisme motiveren om te sporten. Sjaak: “Sporten is voor mij: thuiskomen met een bom energie.”

 

Afbeelding
Sjaak Schippers met bal
Sjaak Schippers

Als kleine jongen van vijf jaar oud liep Sjaak de voetbalclub VV Drechtstreek in Papendrecht binnen. Sindsdien is hij gek op voetbal. Maar door de jaren is zijn doel bij de club erg veranderd. “Ik wilde altijd op het hoogst mogelijke niveau voetballen en was heel prestatiegericht. Ik kon echt een weekend chagrijnig zijn als ik op zaterdag had verloren”, vertelt Sjaak. “Na een tijdje was het niet leuk meer, ik was zó gericht op het winnen. Op mijn zestiende sloot ik mij aan bij een vriendenteam en besefte ik dat voetbal veel meer kan brengen dan het plezier van een overwinning. Het zorgt ook voor een sterke band met vrienden, omdat je dezelfde passie deelt.“

Op de voetbalclub heeft Sjaak geleerd de connectie met anderen op te zoeken. “Ik was vroeger erg op mezelf, verlegen en stil. Ik ben uit mijn schulp gekropen door te blijven oefenen met contact leggen. Met mijn teamleden heb ik altijd iets om over te praten. Voor je het weet ben je opeens bevriend en gaat het vanzelf.”

Sporten uitproberen

Aankloppen bij een vereniging is een grote stap voor jongeren met autisme. Sjaak bedacht de ‘Sportdag op Maat’ om jongeren verschillende sporten uit te laten proberen. Zo ontdekken ze wat ze leuk vinden. Er waren 18 deelnemers tussen de 12 en 18 jaar. “Op de dag zelf hadden we basketbal, voetbal en kickboksen, en alle lessen werden gegeven door een professional. Ik wilde geen sfeer van winnen of verliezen, maar gewoon lekker plezier maken en meedoen. Ik had ook eten en drinken geregeld, zo konden de deelnemers in de pauze even rust pakken.”

“Het was een hele dag, van tien tot vier uur”, vertelt Sjaak. “Als een deelnemer aangaf dat het even te veel werd, dan kon diegene afkoelen in de chill-out room. Even een eigen plekje, weg van alles. Ook waren er begeleiders, EHBO en een expert op het gebied van autisme. Als iemand dus een paniekaanval kreeg, of er was iets anders, kon de expert ingrijpen. Ik had verwacht dat ik iets was vergeten of dat er iets mis zou gaan. Maar alles liep volgens plan.”

Afbeelding
Kickboksen op de sportdag
Kickboksen op de sportdag

Het mooiste dat op die dag gebeurde? “Bij binnenkomst maakten de begeleiders gelijk kennis met de deelnemers. Zo was er een deelnemer, Daniel, die eerst heel verlegen binnenkwam, aan de hand van zijn vader. Toen hij wegging wilde hij zijn begeleider zo graag bedanken, dat hij naar hem toe rende om een knuffel te geven. Dat is mooi, dat hij dan met een big smile weggaat.”

Begin klein

Een advies dat Sjaak meegeeft aan jongeren met autisme en hun begeleiders is om laagdrempelig te beginnen met sport. “Begin rustig, met één stap. Ontdek eerst welke sport je leuk vindt om een tijdje te doen. Je kan best veel sporten uitproberen als je creatief bent, zonder je meteen bij een vereniging aan te sluiten. Denk aan badminton, volleybal of in je eentje voetballen tegen een muurtje.”

“Zorg dat je lekker beweegt, start met een bal gooien naar je vriend, vader of moeder. Ga op zoek naar een groep of club waar je je fijn bij voelt. Waar je jezelf kan zijn en alles kan aangeven. Ook als het even niet gaat. Sporten heeft altijd een positieve impact, want het maakt een stofje aan waardoor je je beter voelt.”

Toekomst

Na de organisatie van zijn ‘Sportdag op Maat’ kwamen er veel mooie dingen op Sjaak zijn pad. Zo ging hij een sportopleiding doen. Hij bouwde LinkedIn-connecties op en postte daar een bericht met de vraag voor een stage. Dat was succesvol: hij loopt nu stage bij een sportbedrijf. Daarnaast geeft hij elke vrijdagmiddag training aan een voetbalteam voor jongeren met autisme tussen de 8 en 13 jaar. “Ik ben gewoon heel gelukkig dat ik het heb gedaan. En uiteindelijk wil ik elke maand zo’n sportdag organiseren. Of ik wil een eigen vereniging opzetten voor kinderen met de diagnose autisme of ADHD, die graag sporten willen ontdekken. Om de twee weken doen we dan een nieuwe sport, zodat je merkt wat je echt leuk vindt. Door de ‘Sportdag op Maat’ weet ik dat het mijn passie is.”

Een tip van Sjaak: op unieksporten.nl staat al het aanbod in Nederland voor mensen met een beperking om te sporten.