Podcast Verborgen Intelligentie

In het project Verborgen Intelligentie kijken we naar een wel heel specifieke doelgroep: kinderen met autisme die niet of nauwelijks spreken. Een kleine groep krijgt levensloopbegeleiding. Host Dieuwertje Bleijenberg gaat op onderzoek uit in deze podcast.

Maar hoe luister je naar iemand die niet spreekt? Wat houdt hen bezig en wat wensen ze? En hoe zorgen we dat deze doelgroep een stem krijgt? Dieuwertje vraagt experts en betrokkenen het hemd van het lijf over het project Verborgen Intelligentie. Vanuit haar ervaring en rol als Autisme Ambassadeur weet zij namelijk als geen ander waar mensen met autisme tegenaan kunnen lopen in de maatschappij.

Aflevering 1

Levensloopbegeleiding: wat is dat eigenlijk? En waarom is het project Verborgen Intelligentie zo belangrijk en nodig? Willeke van den Hoek (programmaleider VAB) vertelt je er in deze eerste aflevering alles over. Daarnaast praat Dieuwertje met Bart Meijer. Hij is levensloopbegeleider bij Vanuit autisme bekeken en begeleidt een tweeling met autisme. Een van de jongens spreekt niet, de ander minimaal. Hoe is dat voor een begeleider? Hoe pak je dat aan? En wat heeft hij al geleerd van zijn rol als levensloopbegeleider?   

Leestips van Willeke en Bart: 

Waarom ik soms op en neer spring -  Naoki Higashida 

Houvast – Anneke Groot 

Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden  - Anneke Groot 

Aflevering 2

Maartje Radstaake is docent Pedagogische Wetenschappen, doet veel (diagnostisch) onderzoek en is expert op het gebied van leren en ontwikkelen. Het onderwijs hangt volgens Maartje veel te veel op aan de IQ-testen en ze vindt dat we goed naar (de verantwoordelijkheden rond) communicatie moeten kijken. Niet-spreken valt buiten de norm, maar doe je zelf wel genoeg moeite om contact te maken met iemand die niet spreekt?

Tips van Maartje:

 Leidraad ondersteunde communicatie van Isaac-NF

Himani - do the right thing 

Het succes van ondersteunde communicatie

Aflevering 3

 In deze aflevering praat Dieuwertje met Martine Delfos, zij is biopsycholoog en werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, therapeut, docent en als schrijfster. Samen verkennen ze hoe het brein van mensen met autisme werkt, en hoe Martine contact maakt met kinderen die niet spreken. Trouwens, zij spreekt niet van autisme, maar van een atypsiche ontwikkeling. Ze geeft voorbeelden uit de praktijk en reflecteert met Dieuwertje.  

De tweede gast is Valerie. De dochter van Valerie zat in de pilot Verborgen Intelligentie. Zij spreekt niet, maar maakt wel heel veel contact. Valerie vertelt hoe zij dat als moeder ervaart, waar ze de juiste informatie vindt en hoe levensloopbegeleiding in hun gezin uitpakt. Hoe kan haar dochter zijn wie ze is en wíl zijn? 

Tips van Martine en Valerie: 

Valerie : tipt het nieuwste boek van Martine Delfos: Autisme als atypische ontwikkeling 

Martine’s tip: “We hoeven niet alles te begrijpen, als we maar begrijpen dat we niet begrijpen. Want dan gaan we respectvoller met de ander om.” 

Aflevering 4 

Anneke Groot heeft twee boeken geschreven over autisme en contact en heeft haar eigen methode ontwikkeld genaamd Contactgericht Spelen en Leren. Met host Dieuwertje gaat ze in op hoe je contact maakt met een kind met autisme, Verborgen Intelligentie leert begrijpen en wat voor impact jouw eigen houding als ouder kan hebben. Ze legt uit dat kinderen met Verborgen Intelligentie door dyspraxie (disconnectie bij het verwerken van informatie uit het lichaam) niet weten hoe ze tot spraak kunnen komen. Dit kan een vertekend beeld geven van wat deze kinderen écht begrijpen. Hoe ga je daarmee om als ouder?  

Tips van Anneke: 

Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden – Anneke Groot  

Houvast – Anneke Groot    

Ik wil geen inmij meer zijn – Birger Selling 

Haar stille stem – Arthur Fleischmann 

Aflevering 5

Finn is deelnemer aan de pilot Verborgen Intelligentie. Hij heeft autisme en praat niet in het openbaar. Thuis praat hij wél tegen zijn moeder Tessa en levensloopbegeleider Diane. Tessa en Diane zijn te gast in deze podcastaflevering en vertellen over het levensverhaal van Finn. Van de overstap naar het speciaal onderwijs, omgaan met tegenslag op school, ondersteunen in coronatijd naar Finn die zich langzaam weer openstelt. 

Tip van Diane:  

Boeken van Martine Delfos. Kijk wat bij jou aansluit en begin met lezen.  

Tip van Tessa:  

Blijf bij jezelf. Volg je eigen gevoel. Er zijn altijd veel mensen die een eigen mening hebben en advies geven. Hier kan je in meegaan maar luister vooral ook naar je eigen gevoel.  

Aflevering 6

In de laatste aflevering van deze podcastserie is procesbegeleider Ria Sijbersma te gast. Wat doet een procesbegeleider? Ze vertelt over haar ervaring met het project Verborgen Intelligentie. De aflevering gaat ook over wat ze achter de schermen deed voor de podcast. Ria en host Dieuwertje ronden de serie af met een bespreking van alle verhalen die zijn voorbijgekomen. 

Tip van Ria: 

Voor iedereen die te maken heeft met iemand met autisme: laat jezelf zien. Iedereen wil gelijkwaardig contact. Dat betekent dat als je contact wilt met iemand, je iets van jezelf moet geven, ook als professional. 

Tip van Dieuwertje: 

Zondagskind – Judith Visser

Project Verborgen intelligentie: “We zijn bereid onze nek uit te steken voor deze doelgroep”

Afbeelding
Marjan met haar deelneemster

Sommige kinderen met autisme spreken niet of nauwelijks. Wat hebben zij nodig om zich op hun eigen manier te kunnen ontwikkelen? Wat kan levensloopbegeleiding voor deze doelgroep betekenen? Het zijn vragen die we onderzoeken in het project Verborgen intelligentie. In deze pilot bieden we vanuit Vanuit autisme bekeken (VAB) een jaar lang levensloopbegeleiding aan vijf kinderen en jongeren uit deze doelgroep. Daarbij zetten we de behoefte van het kind en zijn of haar directe omgeving centraal.