Edwin Belder

Afbeelding
Edwin Belder
Werkzaam bij
Provincie Gelderland
Functie
Coördinator
Ambassadeur sinds
Waarom ben je ambassadeur geworden?
Sinds 2005 heb ik al de diagnose autisme en ADHD, dit nadat bij mijn beide kinderen ook de diagnose gesteld was.
Ik heb dit nooit durven te vertellen op mijn werk, omdat ik bang was voor negatieve reacties en het eventuele negatieve effect op mijn functie.
In 2013 liep ik echter vast in de functie van Coördinator die ik toen had.
Na veel overleg met mijn vrouw heb ik toen besloten om te vertellen over mijn diagnose.
Er was enorm veel begrip vanuit mijn werkgever voor de situatie en voordat ik het wist had ik een bijzondere positie bij het solliciteren en kreeg ik een jobcoach toegewezen.
Ik heb vrij snel een nieuwe functie gevonden op vrijwel gelijk niveau als ik had, alleen in een ander vakgebied. Tot op heden heb ik geen seconde spijt gehad van de wisseling van functie.
Na een paar maanden kreeg ik door dat ik niet alleen een diagnose heb, maar dat ik deze diagnose en de gevolgen van het hebben van autisme en ADHD ook geaccepteerd had.
Dit gaf enorm veel rust in mijn hoofd…Ik was vrij…had geen geheimen meer.
Sindsdien ben ik enorm open over mijn stoornissen en veel gelukkiger.
Ik hoop door mijn werk als ambassadeur ook anderen te helpen met accepteren van hun diagnose en het omgaan met de beperkingen die autisme geeft.
Dat wil niet zeggen dat autisme alleen maar beperkingen geeft, mensen met autisme zijn vaak weer erg goed op heel veel andere gebieden, waardoor ze een goede aanvulling binnen organisatie kunnen zijn.
Wat houdt voor jou het ambassadeurschap in?
De belangrijkste taak van de ambassade is het vermindering van verzuim en uitval van medewerkers met autisme. Dat doen we door:
Persoonlijke (vertrouwelijke) gesprekken door en met collega's vanuit ervaringsdeskundigheid (ook als er alleen een vermoeden is van autisme).
Gesprekken met leidinggevenden van een collega met (een vermoeden van) autisme.
Gesprekken met collega's van een collega met (een vermoeden van) autisme.
Informatie over autisme geven aan collega's en leidinggevenden (en ondersteuning bieden aan een collega met autisme bij het vertellen van de diagnose aan collega's en leidinggevenden.)
Het verzorgen van workshops over autisme.
Verzorgen van presentaties over autisme aan diverse vormen van overleg.
Meedenken en (ongevraagd) advies geven over oplossingen, projecten die te maken hebben met de werkplek (bijvoorbeeld "Het Nieuwe Werken" en de nieuwe huisvesting).
Meedenken en (ongevraagd) advies geven over gevolgen voor medewerkers met autisme als gevolg van nieuw of gewijzigd beleid.