Bij Miranda kan ik mijn verhaal kwijt

Jacqueline (47) heeft autisme. Vanuit de pilot Levensloopbegeleiding worden Jacqueline en haar ouders ondersteund door levensloopbegeleider Miranda van der Hout. Moeder Gieneke: “Het zou zo fijn zijn geweest als wij deze hulp veel eerder hadden gehad. We zijn heel blij dat we het nu hebben.”

Vanaf haar 13e kreeg Jacqueline last van dwanghandelingen. Op haar 17e werd zij opgenomen in een crisisopvang. De diagnose autisme werd pas later gesteld. Een tijdje woonde Jacqueline zelfstandig in een groepsinstelling. Dat ging niet goed. Nu ze in kliniek de Omswaai woont, gaat het beter. Moeder Gieneke vertelt: “Jacqueline woont sinds februari 2019 in deze kliniek. Daar ging een hele weg aan vooraf. Tijdens een evaluatiegesprek vertelde Tineke, de psycholoog van Jacqueline, dat ze een cadeautje had voor ons. En wel een levensloopbegeleider. Iemand die ons ondersteunt en Jacqueline begeleidt. Wow. Een moment van ontlading...”

Patronen en systemen

Tineke van der Veer is klinisch psycholoog en hoofdbehandelaar in kliniek de Omswaai. Ze geeft aan dat er rondom Jacqueline veel vragen zijn. “Jacqueline heeft een ingewikkeld leven gehad. Eigenlijk vraagt dat om wat afstand. Om goed na te kunnen denken over de vragen die spelen. Terwijl je als ouder juist heel nabij moet zijn, omdat het je kind is. Daar wil je goed voor zorgen. Kinderen zonder autisme gaan op een gegeven moment op eigen benen staan. Mensen met autisme hebben juist de begeleiding van de ouders langer nodig. Daarnaast geloven ouders vaak dat het alleen maar goed komt als zij het op een bepaalde manier doen. Ergens weet je wel dat dit niet klopt. Maar om daar zelf uit te stappen, uit die rol, om dat van jezelf te vragen, dat is veel. Dan is het goed dat iemand meeloopt, je af en toe de spiegel voorhoudt en vragen stelt. ‘Is deze aanpak nog goed voor je kind?’ ‘Leidt dit uiteindelijk tot zelfstandigheid of komen we met elkaar helemaal vast te zitten?’ Als je geen kind met autisme hebt, kun je je niet voorstellen in wat voor patronen en systemen je terecht komt als je niet voldoende tijd en ruimte hebt om afstand te nemen.”

De verbinding

“Het contact is met name met de ouders van Jacqueline en met de kliniek”, vertelt levensloopbegeleider Miranda. “Je kan mij zien als de verbinding daartussen. Het doel van mijn inzet is om de ouders wat rust te geven. Eigenlijk draait hun hele week om Jacqueline, terwijl ze daarnaast ook zouden moeten genieten van hun pensioen. Het is misschien lastig vast te stellen, maar ik zou zeggen dat Jacqueline jarenlang overvraagd is geweest in haar kunnen.” Moeder Gieneke vult aan: “Het zou zo fijn geweest zijn als wij deze hulp veel eerder hadden gehad, toen ze nog klein was. Maar ja, we zijn heel blij dat we het nu hebben, want de pilot Levensloopbegeleiding is er nog maar sinds kort.”

Een goede klik

“Miranda kwam bij ons en we hadden direct een goed gevoel bij elkaar.”, zegt moeder Gieneke. “Wij met haar en zij met ons. Daar was een goede klik en dat moet je ook hebben. Dat is fijn.” De ondersteuning die Miranda biedt is afgestemd op de wensen en behoeften van Jacqueline en haar ouders. “Miranda vroeg ons wat wij afzonderlijk van elkaar van haar wilden qua hulp. Voor mijn man was dat ondersteuning in de administratie die voortkomt uit de situatie van Jacqueline. Daar kon hij wel hulp bij gebruiken, zo’n grote klus vond hij het. Ik heb zelf meer aan Miranda door mijn verhaal kwijt te kunnen. Als ik even mijn ei kwijt wil…”

De samenwerking gaat goed, vindt levensloopbegeleider Miranda. “Ik vind dat ze hier bij de kliniek heel erg openstaan voor iemand ernaast. Dat werkt hier heel mooi. Ze gaan respectvol met de ouders om. Geven de ouders echt regie. We proberen samen tot oplossingen te komen. Dat vind ik persoonlijk heel mooi. Met de ouders van Jacqueline heb ik het ook over hele ethische dilemma’s die spelen. Ik ben dan niet degene die keuzes maakt, maar we proberen wel samen helderheid te krijgen. We proberen om voor hen tot een juiste beslissing te komen.” Tineke vult aan: “Positief resultaat van de inzet van Miranda is dat we sneller tot besluiten kunnen komen. Besluiten die je moet nemen, maar die soms ingewikkeld zijn. Miranda bespreekt dingen voor, zodat we tijdens gesprekken allemaal veel beter ‘to the point’ kunnen komen. Daarmee is zij een waardevolle toevoeging.”