'Jezelf kunnen zijn is het uitgangspunt van levensloopbegeleiding'

Autistisch zijn of autisme hebben, het ging er de laatste tijd weer veel over. Ook binnen VAB. De één geeft de voorkeur aan ‘hebben’, omdat ‘zijn’ gevoelsmatig een negatief beeld oproept. De ander zegt juist ‘zijn’, omdat ze autisme niet los zien van zichzelf en ‘hebben’ voor hen klinkt alsof het een ziekte is. In onze berichten zul je zien dat we ‘hebben’ en ‘zijn’ dus door elkaar gebruiken. Dat hangt bijvoorbeeld af van wie het bericht geschreven heeft.

Ook bij ons thuis zijn de meningen verdeeld. Waar mijn man met trots ‘ik ben autistisch’ zegt, heeft mijn zoon het liever over ‘autisme hebben’. Wat mij betreft is het allemaal prima. Ieder bepaalt zelf hoe die genoemd wil worden. Zo ben ik adhd’er. Net zoals ik moeder ben, en dik. Het is voor mij niet iets wat ik héb, maar een deel van mijn identiteit. En daarmee voor mij waardevol. Door het zo te benoemen, voel ik de ruimte om te zijn wie ik ben.

En dat kunnen zijn wie je bent belangrijk is, werd mij tijdens ons congres over Verborgen Intelligentie op 4 oktober weer eens extra duidelijk. Daar namen vijf sprekers ons mee in het recht op ontwikkelen en communicatie voor kinderen met autisme die niet spreken. Want ook wie niet spreekt, heeft veel te vertellen. Dat waren bijna alle 80 professionals die aanwezig waren het met elkaar eens. 

Jezelf kunnen zijn en eigen regie hebben, is ook het uitgangspunt van Levensloopbegeleiding VAB waarvoor sinds kort de website llb-vab.nl online staat. Je vindt er alle informatie over Levensloopbegeleiding, onderzoeksresultaten, video’s en ervaringsverhalen bij elkaar. En er staat informatie voor gemeenten die erover denken om Levensloopbegeleiding VAB in te voeren. En is alleen erover lezen voor jou niet genoeg, maar wil je zelf ook je steentje bijdragen aan de invoering van Levensloopbegeleiding VAB? Kijk dan snel naar de vacature die we hebben voor adviseur implementatie Levensloopbegeleiding VAB. Want het wordt tijd dat onze Levensloopbegeleiding op meer plekken beschikbaar komt. Voor iedereen die autistisch is. Of is het nou autisme heeft?

 

Afbeelding
Anke Laterveer
Anke Laterveer, directeur van VAB