Medewerker uitgelicht: Erwin van Deutekom

Erwin van Deutekom werkt sinds januari 2020 bij Vanuit autisme bekeken. De eerste maanden was Erwin met name betrokken bij de werving van deelnemers en levensloopbegeleiders voor de laatste groepen van de pilot Levensloopbegeleiding. Nu richt Erwin zich op het vernieuwen van de website van Vanuit autisme bekeken en werkt hij aan het tot stand komen van een kennisbank.

Voordat Erwin bij Vanuit autisme bekeken kwam werken, was hij drie jaar lang begeleider van een jongen met autisme. “En ik ben opgegroeid met vrienden die autisme hebben,” vertelt Erwin. “Ik zag hen nooit als anders dan anderen. Ik geloof dat iedereen even waardevol is, ook al zijn we allemaal anders. Juist dat anders zijn is iets wat het leven heel rijk maakt, vind ik.”

Afbeelding
Erwin van Deutekom

 

Inspelen op onverwachte situaties

Afgelopen voorjaar zorgde Erwin samen met de procesbegeleiders voor de werving van de nieuwe groepen voor de pilot Levensloopbegeleiding in Haarlem, Utrecht, Groningen en Arnhem. Erwin: “Ik had geen verwachtingen van hoe de werving zou verlopen. Het kreeg na verloop van tijd vanzelf vorm. Elke paar weken keken we naar wat er nodig was om ons doel te bereiken en stelden we onze plannen daarop in. We betrokken daar de juiste mensen bij. Dat pakten we ook in elke regio anders aan. In Groningen schreven we bijvoorbeeld een aantal artikelen, die de procesbegeleider daar heeft uitgezet. In Arnhem bereikten we een aantal kranten met onze oproep, en in Haarlem kwamen we in digitale kranten. Het is leuk om te doen, want je spreekt mensen die enorm passievol zijn.”

In Haarlem verliep de werving in eerste instantie wat stroever dan in de andere regio’s. “We waren al drie weken bezig en hadden nog maar drie deelnemers,” vertelt Erwin. “Dat kwam doordat we de oproep hadden uitgezet tijdens de regionale voorjaarsvakantie. We hebben de deadline voor aanmelding toen een week verschoven en de procesbegeleider in Haarlem klopte bij allerlei organisaties aan. Binnen een week hadden we heel veel aanmeldingen, en uiteindelijk ging het in Haarlem sneller dan in bijvoorbeeld Utrecht. Dan zie je dat het de investering van tijd waard is.”

Corona

Door corona verliep de rest van het proces wel wat anders dan gepland. Normaal spreekt een deelnemer af met een levensloopbegeleider om te ontdekken of er klik is. Nu bekeken deelnemers online video’s van de levensloopbegeleiders. Op basis van deze video’s maakten ze een voorlopige keuze. De daarna volgende kennismaking gebeurde door corona vaak telefonisch. “Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen heel lastig was dat ze elkaar nu niet in het echt konden ontmoeten,” zegt Erwin. “Hoe weet je dan of je een klik hebt met iemand en of je levensbreed en levenslang (de uitgangspunten van de pilot Levensloopbegeleiding, red.) met iemand aan de slag wil? Gelukkig is het wel goed gekomen, en hebben sommige mensen elkaar alsnog gezien op 1,5 meter afstand.”

Projecten

De werving zit erop, alle pilotgroepen zijn compleet. Met de kennis over de pilot die Erwin tijdens de werving heeft opgedaan, werkt hij nu samen met een aantal andere collega’s aan de website van Vanuit autisme bekeken. Die is toe aan vernieuwing, vertelt Erwin: “Je vindt er nu heel veel informatie over omgaan met autisme. Dat blijft waardevol, maar daarnaast willen we aandacht geven aan de projecten die nu lopen, zoals de pilot Levensloopbegeleiding en de Autisme Ambassade. Ook maken we het voor de verschillende doelgroepen, van levensloopbegeleiders tot zorgorganisaties en van verzekeraars tot gemeenten, makkelijker om de juiste informatie te vinden. Zo willen we laten zien dat we samen een vorm van begeleiding neerzetten waarin mensen met autisme echt zichzelf kunnen zijn en tot ontwikkeling kunnen komen.”

Verbinding maken

Projectmatig werken en het werken met mensen past goed bij Erwin. “Ik ben zelf een echte generalist,” vertelt Erwin. “Ik kan niet alles zelf oplossen, maar ik vind het leuk om de juiste specialisten binnen een project met elkaar te verbinden.” De sfeer binnen het team van Vanuit autisme bekeken past daar goed bij: “Als ik tegen mijn grenzen aanloop, kan ik dat gewoon zeggen. Dan bespreek ik het met een collega en kijken we samen naar de mogelijkheden.” Dat Erwin op deze manier een bijdrage kan leveren aan levensloopbegeleiding voor mensen met autisme maakt het plaatje compleet: “Ik heb nog nooit eerder gewerkt voor een organisatie waar ik zo in geloofde als deze.”