Podcast: Maak gelijkwaardig contact, met of zonder woorden

In de derde aflevering van de podcast Verborgen Intelligentie spreekt Dieuwertje met Martine Delfos, biopsycholoog, therapeut en onderzoeker, en met Valerie, moeder van een kind met autisme dat niet spreekt. Wat hebben zij gemeen? In ieder geval de sterke wens dat kinderen met autisme kunnen zijn wie ze willen zijn. Of ze nu praten, of niet.

Afbeelding
Martine, Valerie en Dieuwertje
Martine Delfos, Valerie en Dieuwertje 

Het project Verborgen Intelligentie is levensloopbegeleiding voor kinderen en jongeren met autisme die niet of nauwelijks spreken. Hoe luister je naar hen?

“Ik heb er zo’n hekel aan als mensen zeggen: ‘die kan niet praten’, of erger nog: ‘die wil niet praten’,” zegt Martine stellig. “Dat is niet zo, ze communiceren anders. De hele tijd, zelfs.” Ze beschrijft hoe ze contact maakte met de dochter van Valerie, maar ook hoe ze met andere cliënten met autisme communiceert. Het gaat om gelijkwaardigheid. “We hoeven niet alles te begrijpen, zolang je maar begrijpt dát we het niet begrijpen. Dan leren we beter te praten, in plaats van dingen zeggen om aandacht te vragen.”

Atypische ontwikkeling

Martine noemt dat trouwens geen autisme, maar een atypische ontwikkeling. We zijn gewend dat de ontwikkeling van een kind begint op sociaal vlak (typisch). Wat we kennen als autisme, is een andere manier van leren. Deze personen leren door te begrijpen, ze willen doorgronden hoe dingen werken in de wereld. Dieuwertje wordt geraakt door Martine, en vertelt hoe zij zich hierin herkent.

Hupsen op de knietjes

De dochter van Valerie zegde op dezelfde leeftijd als haar zussen haar eerste woordjes. Maar opeens stopte dat, en tot op de dag van vandaag spreekt ze niet, niet in woorden althans. “Ik ben nog steeds verbaasd dat er dan eerst medisch gekeken wordt, of er iets fysiek ‘mis’ is,” vertelt Valerie. “Uiteindelijk kreeg ze de diagnose autisme en verstandelijke beperking.” Wat gebeurt daarna? Haar dochter heeft inmiddels een levensloopbegeleider en Valerie vertelt over de zoektocht naar de begeleiding en plek om te leren. Hoe is het om een kind met Verborgen intelligentie te hebben?

Luister aflevering 3 op onze website