Autisme en de puberteit

Tijdens je puberteit leer je logisch denken en conclusies trekken, en kun je experimenteren met relaties en zelfstandigheid. 

Je lichaam verandert

Je lichaam verandert onder invloed van de hormonen. Dat is voor jongeren met en zonder autisme hetzelfde. Maar door je autisme ben sociaal en emotioneel misschien nog wat 'jonger' dan je leeftijdsgenoten. Het kan ook zijn dat je juist al verder ontwikkeld bent. 

Je relaties veranderen

Door je autisme heb je misschien moeite om de ongeschreven regels in de sociale interactie te begrijpen. Uitleg en 'ondertiteling' zijn dan heel belangrijk. Waarschijnlijk doen je ouders dat al veel. Of misschien heb je hulp van een coach.

Van basisschool naar middelbare school

De puberteit kan een intensieve en zelfs heftige periode zijn. Juist in deze periode is er vaak nog een andere grote verandering: de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Op school kan het prettig zijn als je altijd uitleg kunt vragen aan een leerkracht of een vertrouwenspersoon. Wil je op school bespreken wat je nodig heb vanwege je autisme? Kijk dan eens naar de Gesprekshulp voor op school.