Levensloopbegeleiding VAB voor mensen met autisme

Sporten is veel meer dan een lichamelijke inspanning. Denk aan de sociale kant, het omgaan met prikkels uit de omgeving en het organiseren en plannen van trainingen en/of wedstrijden.
Wil je graag duidelijkheid vooraf? Dan is het handig om het sporten op een dag- of weekrooster te zetten. Zo kun je ook vast nadenken over de tijd voor en na het sporten:
Speel je wedstrijden? Dan kan het prettig zijn om je goed voor te bereiden. Zeker bij een uitwedstrijd. Bespreek bijvoorbeeld deze punten met je coach of je teamgenoten:
Er is natuurlijk wel altijd een kans dat er op het laatste moment iets verandert. Als je daar niet goed mee om kunt gaan, is het misschien beter om niet te veel te weten van tevoren.
Sporten gebeurt vaak op zaterdag. De omschakeling van het door-de-weekse ritme naar het weekend kan lastig zijn. Het kan helpen als je zelf je sporttas inpakt. Je bent dan al fysiek bezig, en het kan je een gevoel van controle geven.
Een paar adviezen hierbij:
Voorkom dat je al overprikkeld aankomt op de sportclub. Neem genoeg rust vooraf. Vermijd bijvoorbeeld prikkels als moeilijk (huis)werk, spelletjes met veel spanning of sociale contacten op de dag van het sporten. Zaterdagochtenden zijn vaak hectisch. Het kan dan handig zijn om op vrijdagavond vast wat te doen, bijvoorbeeld de tas inpakken.
Ook het vervoer naar de sport kan een grote stressbron zijn. Wat vind jij het prettigst? Als iemand je wegbrengt, als je er zelf heen fietst, of je samen met iemand anders gaat? Op tijd vertrekken scheelt vaak veel stress.
Haasten kan stress geven, maar wachttijd ook. Dus probeer ook te voorkomen dat je veel te vroeg bij de sportclub bent.
Bij wedstrijden of toernooien is wachttijd echter onvermijdelijk. Een boek, muziekspeler of spelletje kan helpen om de wachttijd goed door te komen.
Tips voor in de kleedkamer:
Zijn er bijzonderheden waardoor je misschien anders reageert dan normaal? Je kunt dat altijd tegen de trainer zeggen. Bijvoorbeeld als je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt, als je medicijnen gewijzigd zijn, als je ziek bent geweest of gewoon een slechte dag hebt. Door dit te vertellen voorkom je dat de trainer teveel van je vraagt.