“Dankzij mijn levensloopbegeleider kijk ik weer uit naar de toekomst”

Andi is deelnemer van de pilot Levensloopbegeleiding VAB. Ze studeert biologie, en weet sinds haar zeventiende dat ze autisme heeft.

Door haar autisme loopt Andi tegen verschillende dingen aan, vooral in haar studie. Samenwerken met andere studenten lukt niet, en ook het maken van een planning is voor Andi lastig. Het komt ook wel eens voor dat ze een tentamen mist omdat ze de collegezaal niet kan vinden. Sinds 2020 krijgt ze ondersteuning van levensloopbegeleider Hanneke. “Dankzij Hanneke is er een veel grotere kans dat ik mijn studie kan afmaken,” zegt Andi.

Afbeelding
Meisje houdt open boek tegen gezicht

 

Groepsprojecten

Andi voelt zich niet begrepen door de universiteit. Studenten met autisme krijgen extra tijd bij tentamens, maar daar heeft zij zelf geen behoefte aan. Ze volgde een training om sociale vaardigheden te leren, maar kreeg het gevoel dat ze zich maar over haar autisme heen moet zetten. Andi: “Gelukkig mag ik alle groepsprojecten sinds kort alleen uitvoeren. En ook het online onderwijs tijdens de coronacrisis was voor mij een grote uitkomst. Ik snap dat het voor de universiteit lastig is, maar ik hoop dat ze ook in de toekomst hybride onderwijs blijven aanbieden.”

Planning

“Ik ben soms heel verdrietig en wanhopig, dan heb ik het gevoel dat het allemaal niet gaat lukken,” vertelt Andi. Sinds de komst van levensloopbegeleider Hanneke is Andi positiever over de toekomst: “Door mijn levensloopbegeleider heb ik een veel grotere kans om mijn studie af te maken. Als zij er aan het begin van mijn studie al was geweest, had ik de studie misschien ook sneller kunnen afmaken.” Hanneke helpt Andi vooral bij praktische zaken rondom haar studie. “Ik heb elke drie weken een ander vak. Soms krijgen we vanuit de universiteit een planning, maar niet altijd. Ik weet dan niet wat ik wanneer moet doen om alles op tijd af te ronden. Hanneke helpt me dan bij het maken van een planning.” En als Andi een keer op zoek moet naar een nieuwe collegezaal loopt Hanneke de eerste keer met haar mee.

Stabiliteit

Andi ziet haar studie nu weer zitten. “Sinds ik een levensloopbegeleider heb, is mijn leven veel stabieler,” zegt ze. “Er is nu iemand waar ik altijd op terug kan vallen. Ik mag Hanneke altijd bellen als er iets is, ook 's avonds.” Andi vindt die flexibele ondersteuning fijn. Ze kan Hanneke inschakelen op momenten dat het nodig is, en heeft minder contact met haar in periodes dat het goed gaat. Daarin verschilt levensloopbegeleiding van de traditionele hulpverlening vanuit de ggz. “Een psycholoog kan niet snel reageren op een acuut probleem. Als ik aan het begin van de week vastloop met mijn studie en pas aan het einde van de week bij mijn psycholoog terecht kan, loop ik al een week achter. Hanneke kan ik meteen bellen of appen, dan pakken we het probleem samen aan.”

Toekomst

Dankzij Hanneke durft Andi weer te dromen over de toekomst. Na haar afstuderen wil ze onderzoek doen. Maar nadenken over de toekomst zorgt bij Andi vaak ook voor veel stress. “Als ik klaar ben met studeren moet ik verhuizen,” vertelt Andi. “Daar kan ik me dan nu al druk over maken, terwijl het nog helemaal niet zo ver is. Door met Hanneke te bespreken hoe ik een verhuizing aan zou pakken krijg ik rust in mijn hoofd, en kan ik het beter loslaten. Ik weet dan dat het, als het eenmaal zo ver is, wel goed komt.”

Andi hoopt dat Levensloopbegeleiding VAB landelijk beschikbaar wordt, zodat zij voor langere tijd kan terugvallen op Hanneke, en andere mensen met autisme ook gebruik kunnen maken van deze vorm van ondersteuning. Verkenner Anjo Markhorst vroeg Andi om haar verhaal te vertellen tijdens een bijeenkomst bij de gemeente Groningen, en in een gesprek met minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder. Andi: “Ik ben blij dat ik mijn verhaal heb kunnen vertellen en zo een bijdrage heb kunnen leveren, want ik vind levensloopbegeleiding een goed systeem.”

Wil jij net als Andi dat Levensloopbegeleiding VAB landelijk beschikbaar wordt? Steun dan de invoering van Levensloopbegeleiding VAB.