Ik wil ook Levensloopbegeleiding VAB krijgen/Ik wil ook levensloopbegeleider worden!

We hebben gemerkt dat véél meer mensen dringend behoefte hebben aan een goede levensloopbegeleider die levensvolgend, levensbreed en levenslang beschikbaar is. Sinds de pilot van start is gegaan, hebben veel mensen zich gemeld die graag op deze manier levensloopbegeleiding willen krijgen of levensloopbegeleider willen zijn. Ben jij ook iemand die graag levensloopbegeleiding wil krijgen? Weet dan dat wij ons inzetten om de uitgeteste voorziening landelijk beschikbaar te krijgen. Zover is het (helaas) nog niet. Wel kunnen we geïnteresseerden het volgende dingen adviseren:

  1. onderteken het position paper om zo aan te geven dat jij behoefte hebt aan levensloopbegeleiding;
  2. Geef ons bij het ondertekenen van het position paper toestemming om jouw gegevens te bewaren, zodat wij jou in de toekomst kunnen benaderen als de mogelijkheid voor levensloopbegeleiding zich aandient. Het bewaren van deze gegevens biedt (helaas) geen garantie tot het verkrijgen van levensloopbegeleiding;
  3. Ga in gesprek met jouw gemeente, alleen of samen met andere geïnteresseerden in dezelfde gemeente. Dit kan door onderstaande stappenplan te volgen.
  4. Maak gebruik van bestaande organisaties voor levensloopbegeleiding. Hier werken vaak goede mensen. Natuurlijk heb je dan voorlopig nog te maken met hindernissen als tijdelijke indicaties, belemmeringen op het gebied van levensbreed mogen handelen, vaste uren per week en het niet vanzelfsprekend mogen inbrengen van je eigen gekozen levensloopbegeleider. Daar kan momenteel nog niemand iets aan veranderen, maar dat wil niet zeggen dat deze organisaties niet zeer helpend kunnen zijn op de korte termijn.

Stappenplan gemeenten

  1. Heb jij autisme en een specifieke hulpvraag, bijvoorbeeld op het domein werk en inkomen, zorg, wonen en/of leren? Ga dan in gesprek met jouw gemeente. Geef daarbij aan dat jij graag gebruik wil maken van Levensloopbegeleiding VAB, omdat je hebt gehoord van de pilot en de positieve effecten op het leven van mensen met autisme. Dit kan per mail, brief of telefonisch bij het loket voor deze vragen in jouw gemeente;
  2. Stuur de mail of brief met je motivatie ook naar de verantwoordelijke wethouder in jouw gemeente. Vul dit bijvoorbeeld aan met een bericht op Twitter, waarin je de wethouder vermeldt;
  3. Het is nog krachtiger om samen met andere geïnteresseerden in Levensloopbegeleiding VAB aan te kloppen bij de gemeente. Vind medestanders in jouw gemeente, bijvoorbeeld via social media (Facebook groepen), of regionale autisme netwerken, en ga samen het gesprek met de gemeente aan!
  4. Benader met deze groep gelijkgestemden ook de politiek in jouw gemeente. Dit kan middels social media, of telefonisch. Contactgegevens van gemeenteraadsleden vind je op de website van je gemeente;
  5. Download de pdf, vul deze in en stuur deze mee met de mail of brief. Hierin staat onder andere een verwijzing naar de onderzoeksresultaten van de pilot Levensloopbegeleiding VAB en de mogelijke ondersteuning voor de gemeente vanuit VAB.

Download hier de PDF 'Ik wil ook Levensloopbegeleiding VAB'

Ben jij iemand die graag levensloopbegeleider wil worden? Geef dan jouw steun aan Levensloopbegeleiding VAB, om zo aan te geven dat er behoefte is aan levensloopbegeleiding.