Landelijke invoering aanpak Levensloopbegeleiding VAB

Autisme heb je een leven lang. Iedereen, met en zonder autisme, beschikt over eigenschappen en kwaliteiten die waardevol zijn. Mensen met autisme lopen vaak al jong vast op het gebied van onderwijs, werk en relaties, waardoor deze eigenschappen en kwaliteiten soms onbenut blijven.  De versnipperde zorg voor deze groep maakt de problemen vaak erger. Dat is onnodig en tragisch: ​Levensloopbegeleiding VAB​ kan voor iemand met autisme hét verschil maken.

Meer weten over de pilot Levensloopbegeleiding, georganiseerd door Vanuit autisme bekeken? Op deze pagina vind je onder andere meer informatie over de uitgangspunten en organisatie van de pilot, nieuws en ervaringen en onderzoek.

Deze mensen en organisaties steunen de landelijke invoering van levensloopbegeleiding VAB al:

Organisaties

44 steunbeteugingen
Karol Henke
NVA - Nederlandse Vereniging voor Autisme
Zorg
Als Autisme vereniging weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om ervoor elkaar te zijn en elkaar te ondersteunen. Levensloopbegeleiding werkt!
Aline Molenaar - directeur
Per Saldo
Zorg
Voor optimale ontwikkeling en optimaal functioneren in de samenleving. Zo kan veel leed en escalerende situaties voorkomen worden,
Herman de Neef
iQ Coaches Nederland
Zorg, Werk
iQ Coaches biedt al meer dan 10 jaar levensloopbegeleiding op landelijke schaal met erg goed resultaat. We zien graag dat dit breed wordt overgenomen
Iris Bloemendal
An de Stekke Autismecoaching
Zorg, Werk, Wonen, Gemeente
Levensloopbegeleiding is een duurzame oplossing voor autisme! Ondenkbare ideeën kunnen gerealiseerd worden, als er een stabiele ander in beeld blijft!
Elleke Pompe
Pompe Coaching
Zorg
Adequate begeleiding biedt perspectief dat zich vertaalt op een positieve manier op meerdere levensvlakken. Wat de maatschappij ook ten goede komt!
Angelique van Gogh
Autisme Integraal
Zorg
Wat zal dat een rust geven voor de cliënt en de coach als ook de WMO erkent dat levensloopbegeleiding noodzakelijk is. Wij werken al bijna 10 jaar zo.
Renate Boerop-de Vries
De Waterlelie, Huisartsenpraktijk
Zorg
Er is te weinig aandacht voor mensen met autisme, hulpverlening stopt na een tijd terwijl er vaak levenslang ondersteuning nodig is. Daarom mijn steun
Lidy Derksen
begeleiding en ondersteuning bij Autisme
Zorg, Onderwijs
Binnen de huidige zorgplicht van de gemeentes bestaan geen "productcodes" voor levensloopbegeleiding. Maar het werkt wél!
Dominique Omes
Sociaal onderneming en oerbakkerij Bak'm
Zorg, Omes
Persoonlijke levensloopbegeleiding is van onschatbare waarde om mensen met autisme te helpen hun weg te vinden in het leven en mee te doen.
Frank van de Meent
Stichting De Grasboom
Zorg, Wonen
Werk, wonen, relaties, een positief netwerk en motivatie vormen een goede basis voor te toekomst. Maar wat als ouders niet meer kunnen ondersteunen?
Trudie-vd-toorn
Levenscoach tt
Levensloop begeleider zzp
Ik ervaar door eigen ervaring het effect v levensloop begeleider zijn. Less is more is de slogan.
Yvonne van der Linde
Van der Linde Coaching
Zorg
Levensloopbegeleiding = eigen regie, continuïteit en maatwerk
Claudia Mutsaers
CM.begeleiding
Zorg
De werkwijze zoals omschreven in de levensloopbegeleiding en de visie erachter, is precies hoe ik het altijd gedaan heb en zie dat het aansluit!
Peter Kluitenberg
BOTS Begeleiding
Zorg
Levensloopbegeleiding is een basis om mee te kunnen doen in de maatschappij. Uitgaan van mogelijkheden ipv beperkingen binnen de diverse leefgebieden.
Lian Roovers
stichting En/Of!
Zorg, clientondersteuning
Ik wilde zo graag meedenken in deze pilot maar het was helaas regio gebonden en daar vielen we niet in
Inge Mulder
Time Auti
Zorg
Op dit moment mag ik max 1 jaar begeleiding geven, terwijl er gedurende dag jaar wisselende hulpvragen ontstaan, situatie vraagt mee-evoluatie.
K. de Bie
Houje Thai natuurateliers
Zorg
Het op korte termijn levensloopbegeleiding realiseren is waardevol voor een gelijkwaardig en zo autonoom mogelijke deelname aan de samenleving.
Marieke van Heumen
Werkgroep Autisme Wijchen (WAuW)
Belangenbehartiger
Levensloopbegeleiding landelijk invoeren pre, zodat kwaliteit en toegankelijkheid landelijk is geborgd. Elke gemeente heeft nu zorg anders ingeregeld.
Anniek Stoutjesdijk
Peridot Duurzaam Management
Werk
Levensloopbegeleiding draagt aantoonbaar bij aan levensgeluk van zowel de deelnemers als diens naasten.
Tanja van der Bent-de Groot
Papilio Trainingen
Zorg
Levensloopbegeleiding is de ideale vorm van (ambulante) begeleiding. Naar behoefte meebewegen in een leven met pieken en dalen.
Marjolein Vermeer
AutiTalent B.V.
Werk
We zien dat onze medewerkers nu meerdere begeleiders hebben. Er is te weinig samenhang tussen werk en privé. Levensloopbegeleiding is de oplossing!
Anita Boekelman-Jansen
PsyMenta
Zorg
Compleet loslaten als het "goed" gaat betekent fragiel. Anders vasthouden en vroeg signalering betekent sterk in het leven voor de persoon in kwestie
Nett Koster
Praktijk BrightSide
Zorg
Zowel in mijn privé situatie als binnen mijn werk kom ik zo vaak de schrijnende werkelijkheid van ASS tegen. Levensbrede begeleiding is nodig!!!
Joke Nauw
Praktijk Amparo
Zorg, Onderwijs
jongeren met ASS met een normale intelligentie noodzakelijk. Omdat hun executieve functies meer tijd nodig hebben om te rijpen. Ervaring heeft bewezen
Hélène Zack
Praktijk Ruggespraak
Zorg
Elke levensfase is een nieuwe uitdaging. Alleen inzetten op begeleiding in iemands jeugd ontneemt die persoon kansen in de volwassenheid.

Professionals

258 steunbeteugingen
Huub Wijckmans
Clientondersteuning
Ik ben ervan overtuigd dat de aanpak van VAB de ondersteuning biedt op alle levensgebieden. De ondersteuning is in handen van één levensloopbegeleider
Mirjam Steverink
Psychiatrisch gezinsbehandelaar autisme
Samen onderzoeken naar mogelijkheden om tot ontwikkeling te komen van mensen met autisme, op alle levensgebieden. Dat is wat er zo nodig is!
Yvonne van Dongen
projectleider
Van een inclusievere maatschappij waar ruimte is voor iedereen worden we allemaal beter
Merel.harkink@gmail.com
Begeleiding dagbestedingroep jongeren met autisme
Deze groep mensen valt meestal tussen de wal en het schip. Ik geef creatieve beg. bij ontwikkelingsgerichte dagbesteding. De mensen 'groeien elke week
Kim Stiekema
Directeur theaterwerkplaats de rode hoed
Ik zie wat het doet bij clienten. Ontwikkelen, stevigere plek in de samenleving, eigen waarde, herkenning eigen talent
Claudia van Dooren-Hovers
Oprichter stichting Als je het niet ziet
Levensloopbegeleiding biedt zekerheid, geeft vertrouwen en stimuleert empowerment op het extra uitdagende levenspad van mensen met autisme.
Marca Hilbrands
maatschappelijk werker/begeleider
Omdat mensen met ASS op de belangrijke momenten een beroep moeten kunnen doen op ondersteuning; dat hoeft niet altijd intensief te zijn!
Odette Jansen
Onderwijs professional
Ik zie veel jongeren met autisme worstelen met de fase waarin ze volwassen worden, onderwijs, zelfverzorging, zelfregulatie, sociale vaardigheden
Angelique Tanasale
Welzijnsbegeleider
Natuurlijk, met iedere nieuwe levensfase weer andere utdagingen. Levensloop begeleiding is oa laagdrempelig, preventief welzijsverhogend. Ik zeg Doen!
Kelly Van gelder
Sociotherapeut
Iemand met autisme verdient een begeleider waarmee ze het contact kunnen houden, ipv dat het na een periode afgesloten moet worden afgesloten.
Désirée Velthuis
Remedial teacher en personal coach
Iedereen verdient het gehoord te worden, hulp op maat te krijgen. Rondom ASS is het hard nodig dat de maatschappij echt effectieve steun gaat bieden!
Gerda Hinke
Leefstijlcoach
Gisteravond een mooi webinar gevolgd met de uitleg van deze pilot, dit lijkt mij een hele fijne manier van begeleiding voor mensen met autisme.
James
Trainer/Coach
Mensen met autisme verdienen extra steun, omdat zij met deze aandacht en hulp zich beter, zelfverzekerder en gelukkiger voelen en kunnen meedoen.
Niels Bolding
Autisme coach
.
Annemiek Waninge
Autismecoach
Dat er preventief wordt gewerkt aan de hulpverlening voor mensen met autisme en ze iemand naast hun hebben staan voor het begrijpen van de samenleving
Marjolein Halm
Hulpverlener
Levensloopbegeleiding kan voor mensen met ASS echt het verschil maken.
Evelien Langereis
Begeleider
In de versnippering v d zorg is het belangrijk voor een persoon met ASS iemand te hebben die er iemand voor je is en met e mee denkt als dat nodig is.
Tony Kam
Muziekagoog
Persoonlijke begeleiding in verzorgingshuizen moet verbeterd worden . De werkdruk in de zorg gaat ten koste van de zorgkwaliteit!
Geertje den Oudsten
Ervaringswerker GGZ
Juist mensen met autisme hebben behoefte aan continuïteit en betrouwbare zorg. Dit is daarvoor een goede stap.
Christa Jansen-Dijk
coach, docent, trainer, levensloopbegeleider,
Omdat ieder mens recht heeft op ondersteuning op het moment dat hij dat nodig heeft en niet omdat het de hulpverlening niet/ wel uitkomt.
Jorike Hoijtink
Leerkracht/mentor VSO
Mijn ervaring: leerlingen met ASS hebben blijvend begeleiding en ondersteuning nodig bij elke (stap op weg naar een) kleine of grote verandering!
Marinke Meima
ambulant begeleider Kentalis
Mensen met autisme hebben behoefte aan begeleiding die dichtbij is, goed bereikbaar, waardoor ze zich geholpen voelen bij hun vragen of zorgen
Katinka Smits
GZ Psycholoog
Omdat ik weet dat het werkt
Evelien
Autismespecialist
Omdat het ernstige crisissen kan voorkomen en het welzijn van veel mensen wordt verbeterd
Wilma van Galen
coördinator autismenetwerk RIAN
Levensloopbegeleiding is de meest logische aanpak voor autisten.

Geïnteresseerden

410 steunbeteugingen
Omdat ik pas op latere leeftijd de diagnose ASS heb gekregen is het erg moeilijk gepaste zorg te vinden
Het is veel praktischer.
Leven en functioneren in de 'gewone' wereld kost energie. Falen (door anders zijn) maakt onzeker. Een coach die meedenkt in wat WEL kan is essentieel.
Onze zoon heeft ASS. Het lijkt mij belangrijk dat de kwaliteit van leven voor mensen met ASS hierdoor sterk verbeterd kan worden.
Levensloopbegeleiding is zoveel zinvoller dan telkens weer een andere hulpverlener wanneer je een hulpvraag hebt.
Ik heb tot nu toe geen ondersteuningsvraag. Dit is 1e en enige manier van ondersteuning die ik indien nodig zou vertrouwen.
Ik zou het voor mijn zoon heel fijn vinden een (langdurige) begeleider. Niet vaak wisselen van begeleiding en weer vertrouwen in je pers vinden etc.
Mensen met autisme hebben behoefte aan betrouwbare levensloopbegeleiding op maat door een vast aanspreekpunt. Wisselen van zorgverleners werkt niet!
Dit lijkt me geweldig ik kan met mijn zoon er naartoe werken dat hij na mij een andere eigen gekozen begeleider krijgt.
Omdat het belangrijk is dat autistische mensen de faciliteiten krijgen om echt erbij te kunnen horen in de samenleving.
omdat ik als autist eigenlijk dagelijks aan het overleven ben en vaak depri ben door de onzekerheid over de rest van mijn leven. ik ben niet de enige.
De begeleiding wisselt snel en er is vaak teleurstelling en geen vooruitgang omdat er geen of beperkte klik is. Bij zelf kiezen heb ik een keus.
Meerdere keren is mijn zorg gestopt. Elke keer val ik zwaar terug binnen een jaar nadat deze zorg gestopt is. Dus graag zorg voor de lange termijn.
Ik heb behoefte aan een goede levensloopbegeleider die levensvolgend, levensbreed en levenslang beschikbaar is.
Levensloopbegeleiding biedt overzicht, rust, ondersteund zowel korte als lange termijn doelen, is flexibel, en versterkt de autonomie van de cliënt.
Omdat lastige situaties steeds weer blijven voorkomen en wij als familie onvoldoende kennis hebben en dus onvoldoende
kunnen helpen.
Dit is precies wat ik nodig heb. Dankjewel, een autist.
Omdat er nog zoveel drempels zijn voor mensen met autisme en hun naasten. Onbegrip is wat mij betreft daar de grootste drempel in.
ik zou het mijn kind gunnen dat er buiten ons gezin om iemand is waar hij ook een relatie mee op kan bouwen, die wil helpen, een betekenisvol mens.
Omdat niets vanzelf gaat. Voor elke hulp je eerst door stapels formulieren, gesprekken en wachtlijsten heen moet terwijl je al overbelast bent.
Omdat levensloopbegeleiding de juiste methode is bij autisme. Ik ben ervaringsdeskundige. Een langdurige indicatie hierbij zou ook helpen....
Autisme is levenslang, overal en altijd. Autisme heb je niet alleen! Frustraties alom door hokjes-hulpverlening!Hulp voor de mantelzorger hard nodig!
Zonder levensloopbegeleiding kan mijn zoon goed kunnen ontwikkelen en participeren in de maatschappij(vooral omdat autisme onzichtbaar is)
Omdat autisten levenslang een steuntje in de rug kunnen gebruiken en dit nu onvoldoende wordt aangeboden in de reguliere zorg.
Ik heb een baan, kinderen en een uitgebreid sociaal leven, maar desondanks zoek ik een begeleider die me af en toe kan helpen. Dit programma resoneert