Landelijke invoering aanpak Levensloopbegeleiding VAB

Autisme heb je een leven lang. Iedereen, met en zonder autisme, beschikt over eigenschappen en kwaliteiten die waardevol zijn. Mensen met autisme lopen vaak al jong vast op het gebied van onderwijs, werk en relaties, waardoor deze eigenschappen en kwaliteiten soms onbenut blijven.  De versnipperde zorg voor deze groep maakt de problemen vaak erger. Dat is onnodig en tragisch: ​Levensloopbegeleiding VAB​ kan voor iemand met autisme hét verschil maken.

Meer weten over de pilot Levensloopbegeleiding, georganiseerd door Vanuit autisme bekeken? Op deze pagina vind je onder andere meer informatie over de uitgangspunten en organisatie van de pilot, nieuws en ervaringen en onderzoek.

Deze mensen en organisaties steunen de landelijke invoering van levensloopbegeleiding VAB al:

Organisaties

48 steunbeteugingen
Karol Henke
NVA - Nederlandse Vereniging voor Autisme
Zorg
Als Autisme vereniging weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om ervoor elkaar te zijn en elkaar te ondersteunen. Levensloopbegeleiding werkt!
Aline Molenaar - directeur
Per Saldo
Zorg
Voor optimale ontwikkeling en optimaal functioneren in de samenleving. Zo kan veel leed en escalerende situaties voorkomen worden,
Herman de Neef
iQ Coaches Nederland
Zorg, Werk
iQ Coaches biedt al meer dan 10 jaar levensloopbegeleiding op landelijke schaal met erg goed resultaat. We zien graag dat dit breed wordt overgenomen
Mireille Hopman-Hol
Stichting TriUnity
Zorg, Onderwijs
Ook bij TriUnity begeleiden wij jongeren vanuit de levensbrede aanpak en dit werkt! Samen de balans bewaken in het leven om te kunnen ontwikkelen.
Anne van der Horst
Stichting Villa Abel
Zorg
Voor mensen met autisme is het het prettigst wanneer er een vertrouwd persoon beschikbaar is wanneer dat noodzakelijk is.
Janine Passchier
AutiMaatje Noordwijk
Zorg
Opdat iedereen, ook mensen met autisme, een zo normaal mogelijk en zinvol leven kunnen leiden, zelfstandig met eigen regie!
MoniqueVerstijnen
MoVe to make
Zorg
Vanuit mijn praktijk bied ik al 14 jaar levensloopbegeleiding. Sommige mensen met ASS begeleid ik ook zo lang al. Het geeft rust, en stabiliteit.
Iris Bloemendal
An de Stekke Autismecoaching
Zorg, Werk, Wonen, Gemeente
Levensloopbegeleiding is een duurzame oplossing voor autisme! Ondenkbare ideeën kunnen gerealiseerd worden, als er een stabiele ander in beeld blijft!
Elleke Pompe
Pompe Coaching
Zorg
Adequate begeleiding biedt perspectief dat zich vertaalt op een positieve manier op meerdere levensvlakken. Wat de maatschappij ook ten goede komt!
Angelique van Gogh
Autisme Integraal
Zorg
Wat zal dat een rust geven voor de cliënt en de coach als ook de WMO erkent dat levensloopbegeleiding noodzakelijk is. Wij werken al bijna 10 jaar zo.
Renate Boerop-de Vries
De Waterlelie, Huisartsenpraktijk
Zorg
Er is te weinig aandacht voor mensen met autisme, hulpverlening stopt na een tijd terwijl er vaak levenslang ondersteuning nodig is. Daarom mijn steun
Lidy Derksen
begeleiding en ondersteuning bij Autisme
Zorg, Onderwijs
Binnen de huidige zorgplicht van de gemeentes bestaan geen "productcodes" voor levensloopbegeleiding. Maar het werkt wél!
Dominique Omes
Sociaal onderneming en oerbakkerij Bak'm
Zorg, Omes
Persoonlijke levensloopbegeleiding is van onschatbare waarde om mensen met autisme te helpen hun weg te vinden in het leven en mee te doen.
Frank van de Meent
Stichting De Grasboom
Zorg, Wonen
Werk, wonen, relaties, een positief netwerk en motivatie vormen een goede basis voor te toekomst. Maar wat als ouders niet meer kunnen ondersteunen?
Trudie-vd-toorn
Levenscoach tt
Levensloop begeleider zzp
Ik ervaar door eigen ervaring het effect v levensloop begeleider zijn. Less is more is de slogan.
Yvonne van der Linde
Van der Linde Coaching
Zorg
Levensloopbegeleiding = eigen regie, continuïteit en maatwerk
Claudia Mutsaers
CM.begeleiding
Zorg
De werkwijze zoals omschreven in de levensloopbegeleiding en de visie erachter, is precies hoe ik het altijd gedaan heb en zie dat het aansluit!
Peter Kluitenberg
BOTS Begeleiding
Zorg
Levensloopbegeleiding is een basis om mee te kunnen doen in de maatschappij. Uitgaan van mogelijkheden ipv beperkingen binnen de diverse leefgebieden.
Lian Roovers
stichting En/Of!
Zorg, clientondersteuning
Ik wilde zo graag meedenken in deze pilot maar het was helaas regio gebonden en daar vielen we niet in
Inge Mulder
Time Auti
Zorg
Op dit moment mag ik max 1 jaar begeleiding geven, terwijl er gedurende dag jaar wisselende hulpvragen ontstaan, situatie vraagt mee-evoluatie.
K. de Bie
Houje Thai natuurateliers
Zorg
Het op korte termijn levensloopbegeleiding realiseren is waardevol voor een gelijkwaardig en zo autonoom mogelijke deelname aan de samenleving.
Marieke van Heumen
Werkgroep Autisme Wijchen (WAuW)
Belangenbehartiger
Levensloopbegeleiding landelijk invoeren pre, zodat kwaliteit en toegankelijkheid landelijk is geborgd. Elke gemeente heeft nu zorg anders ingeregeld.
Anniek Stoutjesdijk
Peridot Duurzaam Management
Werk
Levensloopbegeleiding draagt aantoonbaar bij aan levensgeluk van zowel de deelnemers als diens naasten.
Tanja van der Bent-de Groot
Papilio Trainingen
Zorg
Levensloopbegeleiding is de ideale vorm van (ambulante) begeleiding. Naar behoefte meebewegen in een leven met pieken en dalen.
Marjolein Vermeer
AutiTalent B.V.
Werk
We zien dat onze medewerkers nu meerdere begeleiders hebben. Er is te weinig samenhang tussen werk en privé. Levensloopbegeleiding is de oplossing!

Professionals

290 steunbeteugingen
Peter Vos
Begeleider / Coach autisme
Als ervaring deskundige weet ik wat levensloop begeleiding kan betekenen. Wat is nu niet fijner dan begrepen te worden zonder uit te leggen.
Wim Leunen
Ondersteuner
Als begeleider zie ik dat zorg vaak is gefragmenteerd:
er zijn verschillende professionals betrokken en
deze wisselen ook in de tijd.
Continuering!
Hanne Ris
Gebiedsbeheerder
Ik zie hoeveel rust en overzicht het kan geven wat ontzettend belangrijk is, helemaal als er kinderen (met of zonder autisme) in het spel zijn.
Maaike Hermans
Sociaal pedagogisch hulpverlener
Je kan zorg op maat verlenen, opschalen en afschalen wanneer het nodig is zonder steeds opnieuw eerst een indicatie te moeten regelen.
Femke de Moor
Intern begeleider
Autisme gaat niet over, soms worden dingen makkelijker en na verandering toch weer even moeilijk. De behoefte aan ondersteuning is er daardoor altijd.
Sanne
Bws maatschappelijk werk, gastouder
Huidige zorgverlening zet de client onvoldoende centraal. Levensbegeleiding doet dat wel en helpt de client verder in zijn leven en groei.
Iris Lindner
Clientondersteuner MEE
Het brengt rust voor de mensen met autisme en hun netwerk omdat de voortdurende indicatie-aanvragen niet nodig zijn.
Patricia
Pedagogisch Coach
Het zorgt ervoor dat mensen met autisme vertrouwen ontwikkelen en meer zichzelf kunnen zijn.
Voor anderen kan er meer begrip ontstaan.
Eli Kuijper
Kinderfysiotherapeute
Vanwege versnippering van de zorg, onduidelijkheid over hulpaanbod, veel beren op de weg naar zelfstandigheid, ontmoedigde ouders , DAAROM!
Hermen Vlothuizen
begeleider
Het toeval wil, dat ik zelf dit type begeleiding verzorg, waardoor ik dagelijks zie hoe clienten winnen aan regie, autonomie en levensgeluk.
Saskia
Ass. Begeleider
Meer mensen een zinvolle dag te geven door mee te kunnen doen in de maatschappij op hun eigen niveau en zo meer zelfvertrouwen en kracht te geven.
Francis Hage
Adviesraad Sociaal Domein lid
Autisme duurt levenslang, bied ondersteuning op de momenten dat het nodig is, zonder steeds opnieuw maanden op een wachtlijst te moeten staan.
Baukje Rutgers
Gastouder voor onder andere kinderen met autisme
Steeds wisselende hulpverleners is funest voor kinderen en hun ouders. Iedereen vaart er wel bij als er een vaste steunpilaar is.
Coachpraktijk In Balans
Autismecoach
Dat er levensloopbegeleiding door een vast persoon geboden kan worden wanneer de situatie er om vraagt.
Monique Al
GGZ Agoog
Als professional zie ik dat er meer steun mag komen voor mensen met autisme.
Als moeder van twee kinderen met autisme zie ik ook de meerwaarde!
Maria
psycholoog
1 gezicht die op meerdere termijnen meekijkt
Frans Bak
Autisme coach
Autisme is en blijft een wezenlijk onderdeel van je leven waar in de huidige prikkelrijke samenleving moeilijk mee valt te leven en verdient steun
Karin Wagteveld
Pedagoog, autismaspecialist
Het is belangrijk dat gemeenten ook het belang gaan inzien voor de levensloop ondersteuning van mensen met ASS
Melanie Kastelijn
Speltherapeut / SI- therapeut
Vertrouwen is de basis tussen hulpvrager en hulpverlener. En hoe fijn is het als je niet iedere keer je verhaal weer opnieuw hoeft te doen.
Jeanette Mennes
Levensloop coach
Levensloop begeleiding (start jong!) zorgt voor een integratie in de maatschappij, wel-zijn voor de ‘klant’, verlicht het totale gezins-systeem.
Renate Lofvers
Casemanager Jeugd
Ik kom in mijn werk jeugdigen tegen die vastlopen met complexe en diverse problematiek. 1 betrokken organisatie voor langere termijnzou helpend zijn.
Fokje Duursma
Eigenaar en coach
In mijn huidige werk zie ik de behoefte aan levensbrede en levenslange begeleiding bij mensen met ASS.
Leander Sevink
Autismecoach
Alle cliënten van ons bedrijf hebben levenslang begeleiding nodig.
frank van oploo
Autisme coach
Autisme maakt het dagelijks functioneren soms een grote uitdaging. Goede deskundige begeleiding maakt dat men minder verschillende adviezen krijgt.
Laure goossens
Ervaringsdeskundige
Ik geloof dat het breder moet gekeken worden naar de levensloop van mensen met autisme

Geïnteresseerden

623 steunbeteugingen
Autisme = geen ziekte, maar beperking levenslang. Wanneer krijgen deze geweldige mensen in NL de erkenning die ze verdienen. Start daarom nog vandaag!
Dit hebben mensen met autisme gewoon nodig. Iemand die hen kent, men hen 'meeloopt' meestal op de achtergrond en wanneer nodig dichtbij en steunend!
Voor mensen met autisme kan een levensloopbegeleider iemand zijn om je zorgen mee te delen en steun van te ervaren.
Omdat het aanvragen van tijdelijke indicaties mij zo veel spanning geeft, dat ik er elk jaar een paar maanden door uit mijn doen ben.
In de wirwar van het leven en de wirwar van hulpverlening lijkt mij llb een verademing! Ik ben 59 en weet net dat ik ASS heb; dit geeft mij weer hoop!
ik zou hier graag gebruik van maken
Zoekend naar de juiste hulp kwam ik informatie tegen over de pilot. Het ontroert mij dat deze vorm van hulp bestaat dit is wat ik eigenlijk nodig heb!
Ondertitelen van de wereld voor de persoon met autisme heeft deze persoon een leven lang nodig. Levensloopbegeleiding helpt hier bij!
Llb is noodzakelijk, terug kunnen vallen op iemand op momenten dat je vastloopt en om te voorkomen dat je vast gaat lopen is essentieel om je eigen le
Mijn zoon met ASS loopt dagelijks vast in dingen die voor andere kinderen heel normaal zijn. Ik gun hem een leven waarin niet alles om autisme draait.
Omdat ik mijn hele leven begeleiding nodig zal hebben en ik nu heel de tijd met de wmo zit die moeilijk doet over indicatie
Een levensloopbegeleider prikt gaatjes in een overvolle emmer, zorgt dat de emmer weer wat leger wordt waardoor kwaliteit van leven wordt verbeterd.
Als moeder van twee jong-vokwassenen met ASS is het een constante strijd om de juiste ondersteuning te krijgen. LLB zou ons rust en ruimte geven!
Als het weer goed met je gaat na een traject in jeugdzorg er eigenlijk geen passende begeleiding is die je daarna kan aanvragen en dit zou aansluiten
Hoe fijn zou het zijn als je gedurende een lange periode dezelfde begeleider zou hebben ipv elk jaar of soms korter, iemand anders.
Het is voor mij als moeder van een tiener met autisme heel tijdrovend om in het doolhof van zorgaanbieders een weg te vinden. VAB is een enorme steun
Ik heb een autisme stoornis. En heb nu veel steun van mijn coach.
Dit zou voor iedereen met een autisme stoornis basis zorg moeten zijn.
Onze dochter en zoon zouden zo veel baat hebben met een levens loop begeleiding. Zeker nu ze vast is gelopen en net alle begeleiding is stop gezet.
Dat onze zoon altijd iemand heeft om op terug te vallen en zijn leven kan leven zoals hij dat wil met waar nodig ondersteuning.
Deze vorm van begeleiding sluit aan bij de behoefte van mensen met ASS, het gevoel de uitzondering te zijn vermindert
Mijn kind heeft al zoveel begeleiders zien komen en gaan. Telkens wanneer er een vertrouwelijke band gaat ontstaan, verdwijnt diegene uit beeld.
Levensloopbegeleiding bij autisme is belangrijk om autonoom te kunnen zijn en blijven en daar waar mogelijk zelfstandig je leven te leiden.
Ik loop hier zelf al vanaf ongeveer puberleeftijd tegenaan en kreeg helaas pas op 40 jarige leeftijd de diagnose ass te horen.
Het is belangrijk dat mensen met autisme terug kunnen vallen op iemand, die ze vertrouwen en die de weg aangeeft die autisten moeten maken
Uitdagingen bij mensen met ASS blijven levenslang bestaan alleen veranderen deze per (levens)fases.