Contactgroepen en hulp van ervaringsdeskundigen

Voorbeelden van lotgenotencontact zijn: 

  • Contactgroepen waar verschillende thema's behandeld worden die te maken hebben met autisme. 
  • Activiteiten waar je gewoon binnen kunt lopen, zoals 'Iets drinken': netwerkborrels voor mensen met autisme in het hele land. 
  • Groepen op social media (LinkedIn, Facebook, Twitter, enzovoort) van met autisme waar je bijvoorbeeld vragen kunt stellen, mee kunt doen met discussies of gewoon even met elkaar kunt praten. 

Ervaringsdeskundigen

Ervaringsdeskundigen zijn mensen met autisme die bijvoorbeeld zelf heftige ervaringen hebben gehad door hun autisme, daar van zijn hersteld en hun ervaringen kunnen delen met anderen. Belangrijk is dat de ervaringsdeskundige zijn eigen ervaringen kan inzetten om de ander te helpen met diens herstelproces. Steeds meer GGZ-instellingen werken met ervaringsdeskundigen. Er zijn ook zelfstandige coaches die ervaringsdeskundig zijn. 

Ervaringsdeskundigheid is vooral bekend vanuit de hulpverlening, maar wordt op steeds meer gebieden ingezet. Denk aan autisme-ambassadeurs in bedrijven. 

Mogelijkheden

  • Nederlandse Vereniging voor Autisme biedt verschillende vormen van lotgenotencontact. 
  • Wat vind ik? bevat gegevens van lotgenotengroepen en hun activiteiten. 
  • Krijg je therapie of begeleiding bij een GGZ-instelling? Vraag dan of ervaringsdeskundigheid beschikbaar is in die instelling. 

Kijk ook eens op Kennisplein De ervaringsdeskundige, een site met praktische informatie over ervaringsdeskundigheid in de GGZ.