Oproep: ervaringsdeskundige ondernemers gezocht

Vanuit autisme bekeken start een onderzoek naar ondernemen als ervaringsdeskundige. Wat zijn de do’s, don'ts en dilemma’s als je als ervaringsdeskundige onderneemt?

Ervaringsdeskundigheid op het gebied van autisme (of een andere vorm van neurodiversiteit) is een belangrijke bron van kennis. Door praktijkervaring en/of door scholing kan deze ontwikkeld worden. Bij sommige zorginstellingen, of kenniscentra, kun je deze deskundigheid in loondienst inzetten. Daarnaast zijn er natuurlijk ook ervaringsdeskundige zelfstandigen (zzp’ers). Soms begin je als zelfstandige omdat je geen baan in loondienst kan vinden maar vaak is een sterke behoefte aan eigen regie de drijfveer. Wat de drijfveer ook is, ondernemen brengt kansen maar ook extra uitdagingen met zich mee. Je staat er vaker alleen voor.

Ondernemersnetwerk

Vanuit autisme bekeken gaat ervaringsdeskundigen interviewen die, als zzp’er, hun ervaringsdeskundigheid professioneel inzetten. De uitkomsten worden, samen met de geïnterviewden, uitgewerkt tot een ondernemersnetwerk waarin ondernemers elkaar kunnen helpen om gezond, effectief en maatschappelijk relevant te (blijven) ondernemen. Met dit netwerk zal vervolgens in 2024 een pilot uitgevoerd worden.

Voldoe jij aan de volgende kenmerken? Dan komen wij heel graag met jou in contact:

  • Je bent als zzp’er ingeschreven bij de KvK 
  • Je herkent jezelf in autisme, of in een andere vorm van neurodiversiteit
  • Je beschikt over professionele ervaringsdeskundigheid (opgedaan door werkervaring of scholing) die je ten behoeve van anderen in je zzp-werk inzet
  • Je bent al enige tijd in meer of mindere mate succesvol als ondernemer (je haalt inkomen uit je onderneming)

LET OP: Ben je nu nog geen ondernemer maar zou je het willen worden, dan verzoeken wij je om niet te reageren. Je kunt dan wel de site en de nieuwsbrief in de gaten houden om de vorderingen en de uitkomsten van dit project te volgen.

Voldoe je wel aan de genoemde kenmerken én wil je een bijdrage leveren aan dit project? Neem dan contact op met Thijs van der Rol: thijs.vanderrol@vanuitautismebekeken.nl.