Podcast: Intelligentie blijkt niet altijd uit een IQ-test

In onze podcastserie neemt Dieuwertje Bleijenberg (Autisme Ambassadeur en host) je mee in ons project ‘Verborgen Intelligentie’. De tweede aflevering staat in het teken van de IQ-test en communicatie. “Een communicatieprobleem is nooit een probleem van één persoon, een communicatieprobleem is tussen personen,” vindt gast Maartje Radstaake.

Afbeelding
podcast opnamedag

Het project Verborgen Intelligentie is levensloopbegeleiding voor kinderen en jongeren met autisme die niet of nauwelijks spreken. Hoe luister je naar hen? In de tweede aflevering praat Dieuwertje met Maartje Radstaake. Zij is docent Pedagogische Wetenschappen, doet veel diagnostisch onderzoek en is expert op het gebied van leren en ontwikkelen.

Onderschat worden

“Ik denk dat er heel veel mensen met niet-sprekend autisme zijn die onderschat worden”, vertelt Maartje in de aflevering. Ze vindt het zorgelijk dat er in Nederland zoveel afhangt van de IQ-test voor je verdere schoolloopbaan, maar ook de stimulering die het kind krijgt vanuit de omgeving, zorg en begeleiding. Ze ziet graag meer gebruik van dynamische diagnostiek. Hierbij kijk je meer naar het leerpotentieel van het kind en wat diegene nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.

Spraakcomputers

Daarnaast vertelt ze over het onbewuste proces waarbij er minder wordt gepraat tegen kinderen die niet praten, maar je dat juist wél zou moeten doen. En ze gaat in op de mogelijkheden die communicatiemiddelen zoals spraakcomputers kunnen bieden voor deze doelgroep.

Luister nu naar de tweede aflevering op onze website