Sol wil meer grip op haar financiën
Grip op de uitgaven
Sol (26 jaar) vindt het lastig om grip te hebben op haar uitgaven. Ze ervaart dat ze soms geld uitgeeft zonder er goed bij na te denken of iets echt het geld waard is. Als kind speelde dit nog niet. Haar zakgeld en kleedgeld spaarde ze totdat ze iets zag wat ze echt graag wilde hebben. Ze had nog niet zoveel interesses en kleding kocht ze alleen als ze iets nieuws nodig had. Soms spaarde ze voor iets specifieks, zoals een spelcomputer.
Vanaf haar 21ste gaat Sol zelf geld verdienen en dan wordt ze impulsiever met geld uitgeven. “Ik wilde allerlei mooie dingen hebben en met vrienden leuke dingen doen. Ik gaf opeens veel geld uit zonder daar echt bij stil te staan.” Zo geeft ze al snel meer uit aan concerten en spulletjes dan ze eigenlijk ze zou willen. Haar geld is op vóór het einde van de maand en sparen lukt niet. Dat geeft haar een rotgevoel: “Het is weer niet goed gegaan, ik heb weer te veel geld uitgegeven.”
Anders dan anderen?
Sol heeft al lang het gevoel dat er dingen niet lekker lopen in haar leven en dat ze niet goed meekomt in de maatschappij. Sociale contacten vindt ze van jongs af aan lastig, opleidingen gaan niet zo goed en heeft ze moeten afbreken. Werken naast school lukt niet omdat ze al haar energie nodig heeft voor school. Sinds ze werkt, heeft Sol moeite om voor langere tijd een baan te behouden. Ze werkt nu 20 uur per week in een kringloopwinkel waar ze het goed naar haar zin heeft. Ze wil op een gegeven moment graag zelfstandig gaan wonen, maar daar is ze nu nog niet aan toe en voorlopig woont ze bij haar ouders.
Hulp en diagnose
Ongeveer een jaar geleden heeft Sol psychologische hulp gezocht omdat ze voelt dat het niet vanzelf beter met haar zal gaan. In de gesprekken moet ze aangeven wat haar bezig houdt. Dat is best een stap voor Sol want ze is altijd erg gesloten geweest en houdt veel dingen voor zichzelf. In de hulpverlening ontstaat het vermoeden dat Sol autisme heeft, wat na een tijdje ook gediagnosticeerd wordt. Door de inzichten die Sol krijgt over autisme, begrijpt ze beter hoe ze in elkaar zit. Dat geeft haar houvast. Ze heeft inmiddels een ambulant begeleider waar ze een goede klik mee heeft. Samen pakken ze verschillende aspecten in haar leven aan.
Beter met geld omgaan
Omdat Sol nog bij haar ouders woont heeft ze weinig vaste lasten. Ze hoeft geen kostgeld te betalen, maar betaalt wel zelf haar telefoonabonnement en ziektekostenverzekering. Ze heeft een flinke studieschuld omdat ze haar studie niet heeft afgemaakt.
Sol heeft nog geen manier gevonden om goed inzicht te hebben in haar inkomsten en uitgaven. Wel merkt ze dat ze nu bewuster omgaat met geld uitgeven; voordat ze iets koopt vraagt ze zich af of ze het écht wil of dat het beter is om te sparen. Binnenkort gaat ze met haar ambulant begeleider aan de slag om te kijken hoe ze dit in de toekomst beter kan doen. “Toen ik begeleiding kreeg, moest ik ook echt wel dingen gaan delen anders zouden ze mij niet goed kunnen helpen. Dus ik was gewoon heel eerlijk en open over de dingen die goed en die niet goed gaan. Geldzaken is een van de dingen die nu niet zo goed gaan.”
Sol heeft nog geen manier gevonden om goed inzicht te hebben in haar inkomsten en uitgaven.
Contact met anderen
Sol is ook richting haar ouders altijd vrij gesloten geweest. Zij heeft haar geldzaken altijd voor zichzelf gehouden dus haar ouders wisten niet dat zij hier moeite mee had. Op dit moment zijn haar ouders nog zoekende wat de diagnose betekent voor Sol en voor henzelf.
Sol zit sinds een tijdje in een besloten chatgroep met jongvolwassenen met autisme. Daarin delen ze van alles met elkaar, wat Sol heel fijn vindt. Ze krijgt zo steeds meer zicht op wat autisme voor anderen betekent en hoe zij daarmee omgaan.
Contact met ervaringsgenoten helpt.
Advies aan andere jongvolwassenen met autisme
Wat Sol andere jongvolwassenen met autisme adviseert? “Zorg ervoor dat je je geldzaken met iemand bespreekt die je vertrouwt. Iemand met wie je iedere maand je geldzaken op een rijtje zet en die je helpt om keuzes te maken.” Zelf denkt ze erover om in de toekomst misschien een deel van haar geldzaken uit handen te geven, zodat de vaste lasten in ieder geval betaald worden en ze ook wat spaart per maand.
- In overleg met de geïnterviewde zijn de naam en enkele andere gegevens in dit ervaringsverhaal gefingeerd.