Terugblik op online evenement “Ontmoet de Ambassadeurs”

In het kader van de autismeweek organiseerden we samen met de Vereniging Autisme Ambassadeurs het online evenement “Ontmoet de ambassadeurs”. Drie Autisme Ambassadeurs deelden hun verhaal. Achteraf gingen zij met het publiek in gesprek. Een mooi en interactief evenement.

Afbeelding
Werk

Autisme bespreekbaar maken op je werk kan heel belangrijk zijn. Dat is precies wat autisme ambassadeurs doen. Ze laten zien wat autisme inhoudt en maken de omgang met mensen met autisme gewoner. Het resultaat: meer begrip en een betere werksfeer.

Doorbraak

Een van de sprekers was Cor Jongejeugd. Cor is data analist en autisme ambassadeur bij ABN AMRO. Zijn verhaal ging over het belang van communiceren. Hij vertelde: “Ik had op mijn werk bijna geen contact met mijn collega’s. Ze wisten niet hoe ik mijn werk deed, ze zagen alleen het eindresultaat. Toen ik mijn diagnose kreeg, vielen ineens allerlei dingen op zijn plek. Twee jaar later durfde ik met mijn collega’s en leidinggevenden te delen dat ik autisme heb. Dit was een doorbraak in mijn leven. Ik heb steeds meer gevoel van regie, goed contact met collega’s en voel me gewaardeerd, nuttig en waardevol voor de maatschappij.”

Na het verhaal was er de gelegenheid om vanuit het publiek vragen te stellen. Na het verhaal van Cor vroeg een deelnemer hoe zijn werkleven is veranderd sinds het delen van zijn diagnose. Het antwoord van Cor: “Ik heb nu andere werktijden. Soms ben ik tussen 7 en 10 uur ‘s ochtends heel productief, en soms tussen 3 en 8. Dat heb ik aangegeven bij mijn werkgever. Die snapte dat, daarom zijn mijn werktijden nu flexibel.”

Een eigen plek in het team

Marguerite Groet-Sneep is acquisitieregisseur bij ABN AMRO en daar ook autisme ambassadeur. Zij deelde haar ervaring over (thuis)werken in een nieuw team. “In het begin vond ik thuiswerken zwaar, ik had ineens geen sociale contacten meer. Na een paar maanden realiseerde ik me dat ik deze manier van werken eigenlijk heerlijk vind. Ik kan thuis rustiger werken, en mensen digitaal leren kennen maakt het makkelijker voor mij om open te zijn. Ik heb mijn eigen plekje binnen het team en collega’s die mij accepteren en waarderen. Mijn ambassadeurschap heeft me nog meer inzicht in mezelf gegeven, waardoor ik beter aan kan geven wat ik nodig heb om goed te functioneren.”

Fulltime op kantoor

‘Wat betekent het voor jou als er weer fulltime op kantoor gewerkt mag worden?’, vroeg iemand uit het publiek. Marguerite antwoordde: “Ik hoef waarschijnlijk een stuk minder naar kantoor te komen. Ik zal er zijn als we bijvoorbeeld teamoverleg hebben. Mijn collega’s ken ik allemaal inmiddels al, en het is fijn om ze dan ook weer even in het echt te zien.”

Autisme een gezicht geven

Tenslotte deed Gerard van Wolferen zijn verhaal. Gerard is hoofddocent Muziek en Technologie aan de HKU en vicevoorzitter van de Vereniging Autisme Ambassadeurs. Zijn verhaal ging over acceptatie. “De reden voor mij om als leraar over mijn autisme te vertellen, was omdat een collega van mij zei dat je als autist geen leraar kunt worden. Ik heb me aangesloten bij de Autisme Ambassade omdat ik er klaar voor was om anderen te gaan helpen. Het doel van mijn ambassadeurschap is om autisme een gezicht te geven binnen mijn school. Letterlijk mijn gezicht verbinden aan een bekend verschijnsel, waar niet iedereen het fijne van weet en waarover veel vooroordelen bestaan.”

We bedanken iedereen die bij het evenement aanwezig was!

Wil je meer weten over de Autisme Ambassade? Lees dan verder op onze website.