VAB-dag: ‘Er werd veel rekening gehouden met prikkels en geluid’

Muziek maken, kunstcollages in elkaar zetten of vragen stellen over gender en autisme, het was mogelijk op de VAB-dag, georganiseerd door Stichting Vanuit Autisme Bekeken. Is zo'n dag leuk te bezoeken voor iemand met autisme? “Jazeker", zegt Sue, deelnemer aan de pilot Levensloopbegeleiding. “Er werd veel rekening gehouden met prikkels en geluiden.”

Deelnemers, levensloopbegeleiders, personeel én naasten waren aanwezig op de VAB-dag. “Het was een soort informatie uitje met mijn levensloopbegeleider Saskia en je leerde nieuwe mensen kennen", vertelt Sue. De dag

Afbeelding
Willeke en Willem speech
Willem Gunzeln en Willeke van den Hoek

 startte met een speech van programmaleider Willeke van den Hoek en procesbegeleider Willem Gunzeln. Daarin hoorde Sue het nieuws dat deelnemers ook na de jaarwisseling verder mogen met hun levensloopbegeleiding. “Dat maakte eigenlijk al mijn hele dag, ik heb namelijk al jaren fijne ondersteuning van mijn levensloopbegeleider.” 

Workshops volgen 

Daarna was het tijd voor een workshop. Aanwezigen konden drie workshops uitkiezen. Opties waren een muziekworkshop, een workshop over Money Matters, Autisme en Gendervragen en Kunst en Rust in levensloopbegeleiding. Sue begon met de Kunst en Rustworkshop. “Dat was echt iets voor mij, want ik ben heel creatief. We gingen aan de slag met een collage die rust voor jezelf uitstraalde", vertelt Sue. “Ik maakte een collage met geel- en grijstinten. Ik sorteerde de kleuren en legde het zo bij elkaar dat er veel contrast was. Tijdens de workshop was het erg gezellig, iedereen ging bij elkaar kijken en vertelde wat ze hadden gemaakt.” 

Afbeelding
VAB-dag
De kunsthoek links en inrichting van de dag in de Metaal Kathedraal in Utrecht

Autisme ervaren

Sue sloeg de tweede workshop over en ging even rondlopen met haar levensloopbegeleider Saskia. Ze namen een kijkje in de autismebelevingstent. In deze tent wordt uitgelegd hoe iemand met autisme prikkels ervaart door video's af te spelen op de vloer, op het plafond en aan de zijkanten. Steeds wordt er op een prikkel ingezoomd in de video. “Ik wilde daar al heel lang in om te kijken of het zo gemaakt is hoe ik dingen beleef", zegt Sue. “Ik vond het herkenbaar hoe de video dan op één prikkel of geluid focust. En ik was heel benieuwd wat Saskia van de ervaring zou vinden. Zij was niet verrast, het bleek dus dat zij zich al goed had ingeleefd in mij.”

Daarna ging ze door naar de muziekworkshop. “Tijdens deze workshop vormden we een band en kreeg iedereen een instrument. Ook dansten we door elkaar heen op de muziek. Als de muziek stopte, maakte je kennis met degene naast je", zegt Sue. “Deze workshop was voor mij een beetje veel prikkels, dus keek ik van een afstand. Maar ik zag dat andere mensen erg blij werden van de workshop.”

Kennis van autisme

Volgens Sue was het te zien dat iedereen kennis van autisme had. “Onverwachts aanraken of een hand geven werd niet zomaar gedaan. Ook werd er niet geklapt bij een speech. We zwaaiden om te laten zien dat we enthousiast waren", vertelt Sue. De volgende keer zou ze graag meer deelnemers willen zien op de dag. “Er waren meer levensloopbegeleiders aanwezig dan deelnemers. Deelnemers wil ik meegeven dat de dag is ingericht voor mensen met autisme, het voelt erg veilig en je kan alles aangeven. Het is een leuke dag om naartoe te gaan met je levensloopbegeleider.”

Interesse in Levensloopbegeleiding VAB? 

Schrijf je dan in op onze interesselijst op de website. Dat kan als potentiële deelnemer, levensloopbegeleider, gemeente die levensloopbegeleiding wil aanbieden of andere geïnteresseerde. Houd alle ontwikkelingen in de gaten door je in te schrijven op onze nieuwsbrief