Autisme en tekenen met Mieke de Gunst

Vanuit autisme bekeken organiseert regelmatig themabijeenkomsten voor de deelnemers, hun naasten en de levensloopbegeleiders binnen de pilot Levensloopbegeleiding. Tijdens een van die bijeenkomsten nam Mieke de Gunst ons mee in het thema ‘autisme en tekenen’. Hierbij een kort verslag van de online bijeenkomst.

De kracht van tekenen

Wat doe je als iemand met autisme vast komt te zitten in details? Of is afgeleid als je iets wilt bespreken? Hoe zorg je ervoor dat jullie elkaar beter begrijpen? Door te gaan tekenen! Tekenen geeft overzicht in de wirwar van details. Het houdt de aandacht van de ander vast en geeft tijd om de informatie beter te verwerken. Doordat je letterlijk laat zien waar het over gaat, is het ook makkelijker elkaar te begrijpen. Door te gaan tekenen, stimuleer je een ander om zelf ook te gaan tekenen.

Gezonde nieuwsgierigheid

In deze bijeenkomst heeft Mieke ons de nodige handvatten aangereikt om de communicatie makkelijker, effectiever én leuker te maken. Tekenervaring is niet nodig, een gezonde nieuwsgierigheid naar de kracht van tekenen wel.

Met papier en stiften gingen deelnemers aan de slag met het tekenen van basisvormen. De instructie luidde: houd het simpel en kijk om je heen naar simpele symbolen. Voorovergebogen zaten deelnemers met elkaar driftig te teken. Een mooie digitale samenwerking.

Overzicht

Deelnemers kregen van Mieke een template, waar ieder voor zichzelf het een en ander op een rij kon zetten. Je kon bijvoorbeeld beginnen met je naam in het midden te zetten, en daar omheen de dingen die je bezighouden visualiseren. Dat zorgde voor overzicht en energie om samen iets te verkennen en in kaart te brengen.

Afbeelding
Tekening

 

Makkelijker dan vertellen

Deelnemers deelden wat ze van tekenen vinden: ‘een grappige manier van bewustwording’, ‘lastig, ik ben meer van de woorden’, ‘tekenen makkelijker is dan vertellen’ en ‘lekker snel een indruk zonder lange verhalen’. Achteraf deelden deelnemers hun ervaringen. “Duidelijk en bruikbaar”, volgens een deelnemer. “Super zinvol en leuk”, volgens een ander. Verschillende deelnemers gaven aan het een leerzame workshop te vinden. “Fijn om dit mee te maken.”

Over Mieke

Als moeder van een zoon met autisme weet Mieke als geen ander waar je als ouder zoal tegenaan loopt. Ze heeft jarenlang training gegeven in het bedrijfsleven om mensen te leren hoe ze visueel kunnen communiceren. Wil je meer weten over autisme en tekenen? Kijk dan op de website van Mieke.

Vanuit autisme bekeken organiseerde de online themabijeenkomst in het kader van de pilot Levensloopbegeleiding VAB. De bijeenkomsten zijn een aanvulling op de trainingen van de lokale groepen die deelnemen aan de pilot en zijn bedoeld voor levensloopbegeleiders, deelnemers en hun naasten. Het doel van deze themabijeenkomsten is enerzijds de levensloopbegeleiders extra kennis en inspiratie te bieden over specifieke domeinen of doelgroepen, die misschien niet voor iedereen relevant zijn. Anderzijds bieden de themabijeenkomsten levensloopbegeleiders, deelnemers en naasten de gelegenheid elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.