Waar blijft de levensloopbegeleiding?

Ik ben geen geduldig mens. Ik ben er maar eerlijk over. Als ik als kind met mijn fiets voor een rood stoplicht stond, zong ik zachtjes in mijn hoofd: ‘Stoplicht ga op groen! Stoplicht ga op groen!'. Zinloos, weet ik nu. Want het stoplicht trok zich van mij niks aan.

Het is nu jaren later en ik ben nog even ongeduldig. Eén van de dingen die ik nu wil: levensloopbegeleiding VAB beschikbaar voor iedereen met autisme in Nederland.

Want we weten dat het werkt. We hebben het een paar jaar uitgeprobeerd met een groep van ruim honderd deelnemers en bijna allemaal gaven ze aan dat ze er ontzettend veel baat bij hadden. En dat is ook logisch, want bij levensloopbegeleiding VAB kies je zelf je begeleider. Je krijgt de hulp die je nodig hebt, wanneer je die nodig hebt en op elk gebied in jouw leven waarop jij steun kunt gebruiken.

Dus natuurlijk wil ik dat dat voor iedereen beschikbaar komt. En dat wil ik gelukkig niet in mijn eentje, ook mijn collega's werken er elke dag hard aan. Ook velen van jullie willen het. Onze mailbox stroomt vol met vragen: ‘Kunnen jullie helpen?’ ‘Is er al levensloopbegeleiding in mijn woonplaats?’ ‘Waarom duurt het zo lang?’

Ondanks al dat enthousiasme is er nog maar op weinig plekken in Nederland Levensloopbegeleiding VAB. Dat komt zo: na onze testperiode met de honderd deelnemers is het tijd voor de gemeentes om het over te nemen. Daarom zijn we met veel van hen in gesprek. En gelukkig zijn ook zij vaak enthousiast. Maar het kost tijd. En... geduld. Precies datgene waar ik zo slecht in ben. En, zo lees ik in de mails, veel van jullie ook. En dat is begrijpelijk, want voor mij is het 'alleen maar' iets wat ik graag zou wíllen. Voor veel mensen met autisme is het bittere noodzaak, iets waar ze niet zonder kunnen. Dus wat dan?

Zachtjes zingen dat gemeentes levensloopbegeleiding in moeten gaan voeren, zal ik niemand adviseren. Daarvan weet ik inmiddels dat het niet werkt. Maar gemeentes zijn geen stoplichten. De meeste luisteren wel degelijk. Zeker naar hun eigen inwoners. Op onze website vind je daarom tips voor hoe je jouw gemeente kunt benaderen om naar levensloopbegeleiding VAB te vragen. Heb je andere tips of ideeën? Stuur ze naar info@vanuitautismebekeken.nl. Doe dat vooral, want ik ben ervan overtuigd dat we, als we het samen doen, snel genoeg in meer gemeentes groen licht zullen krijgen!

Afbeelding
Anke Laterveer
Anke Laterveer, directeur van VAB