Ik wil mijn gemeente benaderen over Levensloopbegeleiding VAB

We hebben gemerkt dat véél meer mensen dringend behoefte hebben aan een goede levensloopbegeleider die levensvolgend, levensbreed en levenslang beschikbaar is. Sinds de pilot van start is gegaan, hebben veel mensen zich gemeld die graag op deze manier Levensloopbegeleiding VAB willen krijgen of levensloopbegeleider willen zijn. Ben jij ook iemand die graag levensloopbegeleiding wil krijgen? Weet dan dat wij er hard aan werken om dit landelijk beschikbaar te krijgen. Zover is het (helaas) nog niet. Wel kunnen we geïnteresseerden het volgende dingen adviseren:

  1. Geef ons door dat je interesse hebt;
  2. Ga in gesprek met jouw gemeente, alleen of samen met andere geïnteresseerden in dezelfde gemeente. Dit kan door onderstaande stappenplan te volgen.
  3. Maak gebruik van bestaande organisaties voor levensloopbegeleiding. Hier werken vaak goede hulpverleners. Natuurlijk heb je dan voorlopig nog te maken met hindernissen als tijdelijke indicaties, belemmeringen op het gebied van levensbreed mogen handelen, vaste uren per week en het niet vanzelfsprekend mogen inbrengen van je eigen gekozen levensloopbegeleider. Daar kan op dit moment nog niemand iets aan veranderen, maar dat wil niet zeggen dat deze organisaties niet zeer helpend kunnen zijn op de korte termijn.

Stappenplan gemeenten

  1. Heb jij autisme en een specifieke hulpvraag, bijvoorbeeld op het domein werk en inkomen, zorg, wonen en/of leren? Ga dan in gesprek met jouw gemeente. Geef daarbij aan dat jij graag gebruik wil maken van Levensloopbegeleiding VAB, omdat je hebt gehoord van de pilot en de positieve effecten op het leven van mensen met autisme. Dit kan per mail, brief of telefonisch bij het loket voor deze vragen in jouw gemeente.
  2. Stuur de mail of brief met je motivatie ook naar de verantwoordelijke wethouder in jouw gemeente. Vul dit bijvoorbeeld aan met een bericht op X of Facebook, waarin je de wethouder vermeldt.
  3. Het is nog krachtiger om samen met andere geïnteresseerden in Levensloopbegeleiding VAB aan te kloppen bij de gemeente. Vind medestanders in jouw gemeente, bijvoorbeeld via social media (Facebookgroepen), of regionale autismenetwerken, en ga samen het gesprek met de gemeente aan!
  4. Benader met deze groep gelijkgestemden ook de politiek in jouw gemeente. Dit kan via social media, telefonisch of op een van de spreekuren die lokale partijen regelmatig hebben. Contactgegevens van gemeenteraadsleden vind je op de website van je gemeente.
  5. Download de pdf, vul deze in en stuur deze mee met de mail of brief. Hierin staat onder andere een verwijzing naar de onderzoeksresultaten van de pilot Levensloopbegeleiding VAB en de mogelijke ondersteuning voor de gemeente vanuit VAB.
  6. Laat ons weten welke stappen je gezet hebt. Zo kunnen wij, als we bij jouw gemeente aankloppen, dat ook benoemen. Je kunt dat doen door een mail te sturen naar info@vanuitautismebekeken.nl.

Download hier de PDF 'Ik wil ook Levensloopbegeleiding VAB'

Ben jij iemand die graag levensloopbegeleider wil worden? Help ons Levensloopbegeleiding VAB landelijk beschikbaar te maken voor mensen met autisme en maak je interesse kenbaar.