Autisme en communicatie
Als het gaat over autisme, gaat het vaak ook over communicatie. De communicatie tussen mensen met en zonder autisme gaat niet altijd vanzelf. Dat leidt tot het clichébeeld dat mensen met autisme problemen hebben met communicatie. Het is natuurlijk maar vanuit welke kant je het bekijkt...
Er zijn veel verschillen tussen mensen. Ook als het gaat om communicatie. Iedereen ervaart 'contact' op zijn eigen manier. Dat geldt ook voor mensen met autisme.
Communicatieproblemen kunnen makkelijk ontstaan als je (onbewust) aanneemt dat een ander net zo denkt als jij. Of als je de anderen 'in een hokje stopt' in plaats van hen te zien voor wie zij zijn. Veel standaard ideeën over autisme vergroten het risico dat je iemand in een hokje stopt.
Het risico van autisme-checklisten
Er zijn vele checklisten met tips voor de communicatie met mensen met autisme. Met de beste bedoelingen gemaakt, maar ze kunnen leiden tot grote misverstanden. Een echt persoon voldoet nooit aan een checklist. Checklisten kunnen zo een open houding belemmeren.
Dat maakt checklisten niet bij voorbaat waardeloos. Een checklist kan onderwerpen aandragen waar je het met iemand over kunt hebben. Zonder dat je zelf bij voorbaat je conclusies daarover al trekt.
Wat kun je doen voor goede communicatie?
Tweerichtingsverkeer en gelijkwaardigheid komen van twee kanten.
Dat vraagt inspanning. Kritisch naar je eigen houding kijken, kost veel energie. En is nog extra ingewikkeld tijdens een gesprek. Terwijl de dialoog juist de plaats is waar gelijkwaardigheid voelbaar is, waar het ontstaat.
Geef jezelf de tijd om een open houding te ontwikkelen
Voor veel mensen gaat dit niet vanzelf. Dat is logisch en ook niet erg. Geef jezelf de tijd om een aandachtige, open houding te ontwikkelen.
Neem de ander serieus
Het is moeilijk om een vooringenomen houding bij jezelf te zien. De processen in je hersenen waardoor je anderen in een hokje stopt, gaan onbewust. Maar die anderen merken het wel.
Laat je verrijken door het contact
Lukt het je om je bewust te worden van deze processen, van je eigen filters en om je vaste denkpatronen te doorbreken? Dat is een enorme verrijking voor jezelf en voor de mensen om je heen – met of zonder autisme.
Laat je verrassen door een andere zienswijze. Uiteindelijk maakt het niet uit of degene met wie je contact hebt, autisme heeft of niet. Een open houding en gelijkwaardigheid is waardevol in iedere dialoog.