Podcast: ‘Deel iets van jezelf en je krijgt er verbinding voor terug’

In de laatste aflevering van deze podcastserie is procesbegeleider Ria Sijbersma te gast. Zij ondersteunde de levensloopbegeleiders tijdens het project Verborgen Intelligentie. Wat is haar ervaring met de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme die niet of nauwelijks praten? Samen met host Dieuwertje kijkt ze terug op het project en de podcastserie. 

Afbeelding
Dieuwertje en Ria
Dieuwertje Bleijenberg en Ria Sijbersma

“Ik ben veel met de levensloopbegeleiders in gesprek", vertelt Ria over haar rol als procesbegeleider.  “Wat kom je nou tegen in je werk en wat doet dat met jou? Er valt veel informatie op te halen, zoals hoe werkt levensloopbegeleiding voor deze specifieke groep kinderen en jongeren. Wat hebben ze eigenlijk nodig? Sommige begeleiders hebben geen opleiding tot hulpverlener. Ze zijn echt gekozen op basis van de klik met het gezin. Ze komen ontzettend veel tegen in de gezinnen waar ze bij werken en daar ga ik ook met ze op in tijdens intervisies en trainingen.”

Ingericht op spreken  

Als Dieuwertje vraagt of er verschil is voor de begeleiders van dit project en die van de pilot levensloopbegeleiding, noemt Ria de communicatie. “Deze groep kinderen en jongeren wordt weleens vergeten, omdat ze niet spreken. Onze samenleving is ingericht op spreken, terwijl communicatie veel meer is dan dat.” In de verhalen die in de podcast voorbijkwamen, voelde host Dieuwertje dat ook aan. “Er zit een soort onmacht in deze verhalen. Een gevoel van machteloosheid, dat je niet duidelijk kan maken wat je wil of nodig hebt… dat raakte mij in alle afleveringen van de podcast.”

Verhalen verbinden  

Tijdens de opnames van de podcastserie, zat Ria achter de schermen. “Ik zag het als mijn taak om alle verhalen van de begeleiders, gezinnen en professionals te verbinden. Telkens met de vraag in mijn achterhoofd, is dit wat we willen vertellen?", zegt Ria. “We hebben bij dit project het gevoel dat deze groep te weinig gezien of gehoord wordt, en dat willen we veranderen.”  

Als ze samen de afleveringen doorlopen, van de open houding van levensloopbegeleider Bart, het geloof in een kind van professional Anneke Groot en tot slot het verhaal van moeder Tessa over haar zoon Finn, valt Dieuwertje iets op: “Bij alle afleveringen draait het om gelijkwaardigheid in het contact met elkaar. Je deelt iets van jezelf en je krijgt er verbinding voor terug.”

De aflevering luister je hier:  

 

Meer weten over het project?  

Kijk voor meer informatie over het project op onze inspiratiepagina of projectpagina. Alle podcastafleveringen zijn hier te luisteren of op Spotify.