Politieagent

Mensen reageren niet altijd makkelijk op onverwachte zaken. Dat geldt ook voor mensen met autisme. Hun reactie kan intenser zijn dan bij mensen zonder autisme.

Dat geldt voor wanneer er zomaar iemand op bezoek komt, maar ook wanneer je als politieagent iemand plotseling laat stoppen om aan te spreken, bijvoorbeeld voor rijden zonder licht. Een onbekende situatie die bedreigend voelt helpt niet. Een rustige benadering is dus belangrijk.

Wat kun je doen?

  • Mensen met autisme kunnen een Autipas dragen. Daarop staan hun persoonlijke gegevens. Komen mensen met autisme in de problemen dan kunnen ze hun Autipas laten zien. 
  • Het is van belang dat je iemand met autisme uitlegt waarom je hem of haar meeneemt naar het politiebureau. Vertel altijd: wat je gaat doen, waarom je dat doet, hoe lang het gaat duren en waar je naar toe gaat. Hierdoor kan de persoon met autisme makkelijker meewerken.  
  • Mensen met autisme hebben soms moeite met fysiek contact. Ze kunnen het bijvoorbeeld vervelend vinden als iemand hen aanraakt of kunnen er niet goed mee om gaan als iemand heel dicht bij ze staat. Houd hier rekening mee als je iemand met autisme aanhoudt. Door onverwacht fysiek contact kan een persoon met autisme zich terugtrekken en mogelijk tijdelijk niet meer goed communiceren. Of zich fysiek verzetten: niet omdat hij niet mee wil werken, maar rust nodig heeft om alle onverwachte gebeurtenissen te verwerken. Het is daarom bij het aanhouden van een persoon met autisme extra belangrijk om de lichaamstaal goed te observeren en goed te blijven communiceren.

Praktische tips

Hoewel iedere persoon met autisme weer anders reageert op prikkels van buiten is het altijd verstandig om de volgende regels in acht te nemen:

  • Geef mensen met autisme de ruimte.
  • Blijf rustig praten, vermijd figuratief taalgebruik, wees concreet en logisch.
  • Leg de situatie desnoods meerdere malen uit, vanaf het begin. Geef de tijd om deze informatie te laten verwerken.
  • Ga niet mee in agressie als die is ontstaan door een bepaalde situatie.
  • Raak iemand met autisme niet aan als het niet nodig is.

Ben jij medewerker bij de politie en wil je meer informatie hierover? Dan kan je terecht bij de Autisme Ambassade binnen de politie