Terugblik op online evenement “Mijn naam is...”

In de autismeweek lazen Tim en Wilma tijdens het evenement “Mijn naam is...” een zelfgeschreven verhaal voor over hun leven met autisme. Ook was er gelegenheid tot gesprek. We kijken terug op een mooi en interactief evenement met maar liefst 56 deelnemers.

Afbeelding
Schrijven

Tim en Wilma zijn deelnemer aan de pilot Levensloopbegeleiding VAB. Een pilot die zoveel als mogelijk recht doet aan de wens om levensloopbegeleiding te bieden die aansluit bij de leefwereld van mensen met autisme. Tijdens het evenement “Mijn naam is...” lazen zij een zelfgeschreven verhaal voor over wat levensloopbegeleiding voor hen betekent. Hierna gingen zij in gesprek met het publiek.

Sociale vaardigheden

Ongeveer een jaar geleden is Tim gestart met zijn levensloopbegeleider Sam. Tim voelde zich eenzaam en vond zijn autisme een grote last. Hij wilde werken aan zijn sociale vaardigheden en wilde zijn zelfvertrouwen verbeteren. Tim vertelt: “Per toeval kwam ik bij VAB terecht. Er was plek in de pilot, dus kreeg ik een aantal video’s voorgeschoteld van potentiële levensloopbegeleiders. Sam kwam als beste uit de bus.”

Wederzijdse klik

Er bleek een wederzijdse klik en samen gingen ze aan de slag. “Ik voelde me bij Sam al snel op mijn gemak”, gaat Tim verder. “In het verleden heb ik vaker begeleiding gehad bij instellingen, maar vaak voelde ik me niet gehoord. Binnen de pilot is er geen vaststaand programma, maar juist flexibiliteit. We spreken af op plekken die ik leuk vind en de begeleiding voelt niet zwaar of ellendig. Het voelt bijna als een vriendschap. Sam durft groots te denken.” Gedurende het jaar begon Tim steeds meer het leven te leiden wat hij altijd had gewild. Sam: “Tim wilde heel graag verandering in zijn leven. Ik ben naast hem gaan staan, maar zelf heeft hij alle stappen gezet.”

Motivatie en flexibiliteit

Nadat Tim klaar is met zijn verhaal komen er uit het publiek een aantal vragen. Zo valt het iemand op dat het leven van Tim in een jaar tijd aanzienlijk is verbeterd. Wat is hier de reden van? En waarom is deze vorm van begeleiding zo anders dan de begeleiding die Tim in het verleden kreeg? Het antwoord is een combinatie van motivatie en flexibiliteit. De motivatie van Tim om zijn leven aan te pakken en de flexibiliteit van de pilot, waardoor Sam kan doen wat nodig is en echt luistert naar de wensen van Tim.

Meer weten over Tim en zijn ervaring met de pilot Levensloopbegeleiding VAB? Kijk dan hier de film Levensloopwandeling

Veel vragen

Wilma kreeg de diagnose autisme op haar 60ste. De diagnose gaf haar duidelijkheid, maar zorgde ook voor onzekerheid. Wilma vroeg zich af hoe het leven gelopen was als ze het eerder had geweten. “In eerste instantie herkende ik mij niet in de diagnose. Er kwamen heel veel vragen in mij op. Het leven kabbelde voort, maar ergens bleef er iets knagen.”

Via via hoorde Wilma over de pilot Levensloopbegeleiding, georganiseerd door Vanuit autisme bekeken. Liesbeth had zich ondertussen aangemeld als levensloopbegeleider. Procesbegeleider Mirjam zag hier een match. Wilma: “Mirjam zorgde ervoor dat Liesbeth en ik een eerste gesprek met elkaar kregen. Dat was in een koffietent, eind 2019. De klik, daar valt of staat het mee. We voelden die klik en na onze kennismaking mocht ik er nog even over nadenken. Het gevoel bleef. De levensloopbegeleiding kon beginnen.”

Onderzoeken en verkennen

“Tijdens de gesprekken passeert alles de revue. We voeren de dialoog met elkaar en dat helpt mij om breder te kijken. Liesbeth helpt mij met heel praktische dingen, waardoor er overzicht in mijn dagelijks leven komt. Zo krijg ik meer voor elkaar. Het heeft invloed op mijn welbevinden, dat kun je niet in een hokje stoppen. Ik heb een vast aanspreekpunt, iemand die niet gebonden is aan een vast eilandje. Mijn levensloopbegeleider volgt mij, en samen zoeken we uit waar ik behoefte aan heb. Het heeft mij een enorme groei gebracht. Het maakt dat ik het autisme in mij kan onderzoeken en verkennen.”

Na het verhaal van Wilma stelde het publiek vragen. Er ontstond een gesprek over vooroordelen over autisme, lotgenoten en de betekenis van een diagnose. Wilma reageert: “Autisme is onderdeel van mijn persoonlijkheid. Daar heb ik mee leren omgaan. Vanuit gelijkwaardigheid helpt Liesbeth mij om de oplossing te vinden.”

Meer weten over Wilma en haar ervaring met de pilot Levensloopbegeleiding VAB? Lees dan het interview “Liesbeth helpt me onder woorden brengen wat ik wil”.

Slotwoord

Na ruim een uur aan verhalen en gesprek sloot Willeke van den Hoek, programmaleider bij VAB, het evenement af. De komende tijd zet VAB zich in om levensloopbegeleiding landelijk beschikbaar te maken. Aan iedereen die Levensloopbegeleiding VAB wil steunen, doen wij dan ook de oproep om steun te betuigen en in te schrijven op de nieuwsbrief. Tijdens het slotwoord stroomde de chat vol met laatste reacties: ‘heel herkenbaar’, ‘dank voor de openhartigheid’, ‘heel goed gedaan’ en ‘een geweldig initiatief’.

Geef ook jouw steun aan Levensloopbegeleiding VAB