‘Twijfel je om autisme-ambassadeur te worden? Ga het vooral doen!’

Een autisme-ambassadeur zet zich in voor meer openheid over autisme op de werkvloer. Pauline van de Wetering werkt als kwaliteitsadviseur bij de Sociale Dienst Drechtsteden en heeft net haar eerste jaar als autisme-ambassadeur afgerond. Hoe heeft ze haar rol vormgegeven? Wat heeft ze het afgelopen jaar geleerd? “Ik vul mijn rol voornamelijk in door mensen te inspireren met mijn persoonlijke verhaal.”

Vorig jaar december was Pauline klaar met de training voor autisme-ambassadeur en vertelde ze meer over hoe ze de trainingsdagen ervaarde op onze website. Ze had haar rol al redelijk afgebakend: ze wilde geen gesprekspartner zijn voor elke persoon met autisme. Een gesprekspartner voor het management om overkoepelend mee te denken, leek haar geschikter. “En daar heb ik mij best wel aan gehouden", zegt Pauline. “Een voorbeeld is dat ik laatst mijn verhaal heb verteld bij een vergadering met beleidsmedewerkers van de zeven gemeenten in de Drechtsteden.”

Op eigen niveau kunnen functioneren

Tijdens die vergadering werd een presentatie gehouden over levensloopbegeleiding. Pauline: “Ik kon in mijn rol als autisme-ambassadeur daar mijn persoonlijke ervaring bij vertellen; dat mensen met autisme met passende begeleiding ook op hun eigen niveau kunnen functioneren. Als je mij namelijk ziet op de werkvloer dan kloppen de vooroordelen niet, zoals dat mensen met autisme niet kunnen werken of communicatief slecht zijn. Ik sta de ene dag een ingewikkeld project uit te leggen en dat gaat mij makkelijk af. Maar als de cv-ketel kapotgaat, loop ik vast. Dan is het goed dat je met iemand kan overleggen, zoals met levensloopbegeleiding. Ik hoorde achteraf dat mijn verhaal veel inzicht gaf bij de beleidsmedewerkers.”

Beste medewerker met wat aanpassingen  

Afbeelding
Pauline geeft een presentatie
Pauline als gastspreker tijdens de training

Naast het inspireren van beleidsmedewerkers, motiveert Pauline als gastspreker ook nieuwe autisme-ambassadeurs tijdens de training. “Dan vertel ik waarom ik ambassadeur wilde worden, waar ik tegenaan liep en wat ik nodig had na de training. Ik merkte dat ik vrijheid nodig had om mijn rol als autisme-ambassadeur in te vullen, en geen richtlijn zoals 2 uur per week. En vooral dat je ook voor jezelf een fijne situatie moet organiseren, voordat je anderen kunt helpen.”

“Het duurde lang voordat ik om veranderingen durfde te vragen. Zoals dat ik meer structuur nodig heb en een vast team en leidinggevende", zegt ze. “Voor mezelf was dit een drempel, maar toen ik het voorstelde was het meteen geregeld. Als je op een zakelijke manier uitlegt dat je met wat aanpassingen de beste medewerker krijgt: daar slaat elke werkgever op aan.”

Meer aandacht voor autisme

Pauline laat tijdens de training ook een video zien waarin ze haar collega's vraagt waarom een autisme-ambassadeur nodig is in het bedrijf. “Daarin hoor je dat een ambassadeur voor hen ook meer vrijheid geeft om te zeggen wat ze belangrijk vinden", zegt Pauline. “Het heeft iets aangewakkerd om breder in de organisatie meer aandacht te hebben voor wat autisme is. Zo hebben we in ons werk klanten met autisme. We zijn nu bezig met een leermodule om onze consulenten meer handvatten mee te geven over hoe je met autisme om kan gaan in gesprekken. Daar help ik aan mee.”

Zelf je rol invullen

“Als je twijfelt om autisme-ambassadeur te worden: ga het vooral toch doen", tipt Pauline. “Je leert op welke manier jij jouw rol kunt invullen, op de manier die het beste bij jou past. Dat doe je waarschijnlijk anders dan andere ambassadeurs, maar dat is prima. En realiseer je dat je er niet voor jezelf zit: je moet iets voor andere mensen met autisme willen betekenen. Dan heb je de meeste impact.” Ook autisme-ambassadeur worden? Schrijf je in voor de training. Er zijn nog plekken vrij voor de training die 11 maart begint! Of schrijf je in voor de najaarstraining in september.   

Autisme-ambassade

Autisme-ambassadeurs zijn medewerkers met autisme die werken voor grote organisaties. Ambassadeurs laten, door openheid over de eigen ervaringen, zien dat ook iemand met autisme uitstekend kan functioneren. Zo dragen zij bij aan meer herkenning en erkenning van verschillen tussen mensen op de werkvloer.