Is een vaste dagstructuur nodig voor een kind met autisme?

Een standaard advies bij autisme is 'een vaste dagstructuur'. Dat kan veel spanning voorkomen, maar het stimuleert de ontwikkeling van je kind niet. De meningen hierover zijn dan ook verdeeld.

Het is belangrijk te beseffen dat je een keuze hebt. Wat het beste bij jullie past, hangt af van de behoeften en mogelijkheden van je kind, en ook van je eigen levenshouding. En kan zelfs per situatie verschillen. Je bent vrij om te kiezen voor een manier van leven die past bij je kind, jouzelf en je partner.

Vaste structuur

Een vaste structuur betekent een vaste dagindeling. Dat kan rust geven en dus energie sparen. Het nadeel is dat een onverwachte afwijking van de vaste dagindeling veel onrust kan geven. Zelfs geplande afwijkingen van de vaste dagindeling, bijvoorbeeld in een vakantie, kunnen tot problemen gaan leiden. Je zult er ook rekening mee moeten houden dat de wereld buiten je gezin geen vaste structuur heeft.

Voorspelbaar maken

'Voorspelbaar maken' is vooruit denken. Bedenk wat er anders kan gaan dan gepland, en bereid je kind daarop voor. En help je kind om te bedenken wat hij kan doen als het anders gaat: wat is zijn plan B? Een dag voorspelbaar maken is heel intensief voor jou als ouder. Het voordeel is dat je kind leert omgaan met veranderingen. 

Combinaties

Sommige ouders nemen 'voorspelbaarheid' als uitgangspunt, maar schakelen over naar een vaste structuur in onrustige tijden zoals verjaardagen, Sinterklaas en kerst.

Meningsverschil met hulpverleners?

Ook onder hulpverleners zijn er veel verschillende meningen over de opvoeding van kinderen met autisme. Misschien heb je het gevoel dat een hulpverlener je een bepaalde leefwijze opdringt die niet bij jullie past. Dan kan het zinvol zijn om een andere hulpverlener te zoeken. ​Er zijn nu eenmaal verschillende visies, en het is niet erg om te constateren dat jullie visies niet bij elkaar passen.