Levensloopbegeleiding VAB voor mensen met autisme

Ben je bevriend met iemand met autisme? Dan kunnen deze aandachtspunten handig voor je zijn.
Ieder mens met autisme is anders. Hoe zichtbaarheid het autisme is varieert vaak per levensfase, locatie (thuis minder dan op het werk, of andersom) of zelfs gedurende de dag. Dat geldt voor de lastige kanten van autisme, maar ook voor de aantrekkelijke kanten.
Soms wordt autisme pas zichtbaar bij een grote verandering in het leven, bijvoorbeeld een verhuizing, gaan studeren, van werk verandert, trouwen, de geboorte van een kind of als een dierbare overlijdt. Op die momenten kan je vriend of vriendin extra kwetsbaar zijn.
Autisme is bij iedereen weer anders. Maar sommige eigenschappen komen wel vaak voor bij mensen met autisme. Sommige eigenschappen hebben invloed op vriendschappen. Denk bijvoorbeeld aan:
Belangrijk is dat je vriend(in) vooral een eigen persoonlijkheid heeft, waar autisme een onderdeel van is. Bovendien is autisme bij iedereen weer anders. Dus leer elkaar kennen vanuit een open houding, zonder vooroordelen!
"Als je één iemand met autisme kent, ken je één iemand met autisme"
Als jullie kunnen herkennen en erkennen dat jullie allebei anders denken, kan er ook ruimte komen voor persoonlijke ontwikkeling en voor ontwikkeling van de vriendschap. Autisme kan aanleiding zijn voor eventuele misverstanden tussen jullie. Dat onderkennen kan helpen om er steeds samen weer uit te komen.
Voor mensen met autisme is het niet altijd vanzelf duidelijk wat een vriendschap inhoudt. Wanneer ben je vrienden met iemand? Wat verwachten vrienden van je? Het kan helpen als je met je vriend(in) bespreekt hoe jíj de vriendschap ziet.
Denk ook na over je eigen verwachtingen van de vriendschap. Wat is realistisch om van een ander te verwachten?