Op school over autisme vertellen
Autisme is bij iedereen weer anders. Maar niet iedereen weet dat. Veel mensen denken dat autisme bij iedereen hetzelfde is. Ook leraren en klasgenoten denken dat soms.
Je leerkracht vertellen over autisme
Wil jij je leerkracht uitleggen wat autisme voor jou betekent? Dan kan de Gesprekshulp handig zijn. Dat is een lijst met aandachtspunten. Je kunt de punten eruit kiezen die jij wilt bespreken.
Een spreekbeurt doen over autisme
Wil je een spreekbeurt geven over autisme? Je kunt dan in het algemeen vertellen wat autisme is. En eventueel hoe het voor jou is, maar dat hoeft niet.
Er zijn verschillende voorbeelden van spreekbeurten over autisme te vinden op Internet. Die kun je gebruiken als inspiratie. Je kunt er de dingen uithalen die ook voor jou kloppen, of die je graag kwijt wilt. Kijk wel goed of het verhaal bij je past. Autisme is bij iedereen weer anders. In een voorbeeld-spreekbeurt kunnen daarom dingen staan die voor jou anders zijn.
Je klasgenoten vertellen over autisme
Je kunt er voor kiezen om je klasgenoten te vertellen over jouw autisme. Dat kan voordelen hebben:
- Je klasgenoten begrijpen dan misschien beter wie jij bent.
- Zij begrijpen het misschien ook beter als er voor jou andere regels gelden op school en/of in de klas.
- Je klasgenoten willen je misschien vaker ergens mee helpen.
Over autisme vertellen heeft voordelen en nadelen
Overleg eerst met je ouders of het slim is om jouw klasgenoten over je autisme te vertellen. Het kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Je ouders kunnen je helpen om hier goed over na te denken.
Samen een film over autisme bekijken
'De zus van Einstein' is een voorlichtingsfilm over autisme voor in de klas voor kinderen van 10-14 jaar. Je zou de film samen met je klasgenoten kunnen bekijken. Het is wel slim om eerst zelf naar de film te kijken. Herken je er veel in? Of niet?
Je kunt natuurlijk ook aan je klasgenoten vertellen wat er bij jou net weer anders is dan in de film.