Update rondom het coronavirus

In maart nam het kabinet aanvullende maatregelen, gebaseerd op adviezen van het RIVM, in de aanpak van het coronavirus. Vanuit autisme bekeken neemt de maatregelen serieus, maar blijft zich ondertussen inzetten om levensloopbegeleiding voor mensen met autisme een stap dichterbij te brengen.

Een nieuwe manier van werken

Ons werk gaat zoveel mogelijk door. Eerder betekende dit al dat het VAB-team thuiswerkt en telefonisch en via videoconferencing contact houdt. Aanvullend betekent dit dat alle bijeenkomsten die gepland stonden tot 1 juni niet doorgaan of vervangen worden door een online bijeenkomst. Dit geldt zowel voor bijeenkomsten die wij zelf organiseren als voor bijeenkomsten waar wij onderdeel van zijn.

Congres Volwaardig Leven

Vanuit autisme bekeken zou bijvoorbeeld een plek krijgen op het Congres Volwaardig Leven, georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het congres stond gepland op 13 mei 2020 en gaat helaas niet door. Het team Volwaardig Leven hoopt later dit jaar het congres alsnog te kunnen organiseren. We houden jullie via onze website, social media kanalen en nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen.

Voorjaarstraining tot autisme ambassadeur geannuleerd

De voorjaarstraining tot autisme ambassadeur kan in verband met de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus helaas niet doorgaan. Op maandag 5 oktober 2020 starten we de najaarstraining. Het ziet ernaar uit dat deze wel doorgaat. We houden jullie via onze website, social media kanalen en nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen. Meer weten over de autisme ambassade? Je leest het hier.

Trainingen en intervisies

Tijdens trainingen en intervisies komen levensloopbegeleiders van de pilot Levensloopbegeleiding samen om te werken aan vraagstukken uit de praktijk. Deze bijeenkomsten versterken het netwerk van de levensloopbegeleiders, brengen kennis en ervaringen van de groep naar boven en zijn een manier om elkaar te inspireren. Het is een belangrijk onderdeel van de pilot. Ook in de huidige omstandigheden gaan de trainingen en intervisies door, maar dan digitaal. We werken hiervoor met Microsoft Teams.

Het team is daarnaast op zoek naar creatieve oplossingen om digitale sessies zo interactief en efficiënt mogelijk te maken. Zo kunnen levensloopbegeleiders door met hun werk. Namelijk het, op een respectvolle manier, stimuleren van de ontwikkeling, het levensgeluk en de autonomie van de deelnemers aan de pilot. De levensloopbegeleiders hebben inmiddels allemaal een weg gevonden in het contact met hun deelnemers. Vrijwel iedereen is overgegaan naar een vorm van digitaal contact. En sommige levensloopbegeleiders kiezen ervoor wandelingen op gepaste afstand te maken met de deelnemer. ‘Het was even zoeken met elkaar, maar het is ook mooi om te ervaren dat het zo kan,’ vertelt een van de levensloopbegeleiders.

Werving nieuwe groepen

Ook de werving van de nieuwe groepen voor de pilot Levensloopbegeleiding verloopt door de huidige omstandigheden anders. We nemen je in dit nieuwsbericht graag mee in het proces.