Veelgestelde vragen over Levensloopbegeleiding VAB in uw gemeente

Levensloopbegeleiding in uw gemeente, inhoudelijk:

 

Q1: Wat is de doelstelling van Levensloopbegeleiding Vanuit autisme bekeken (VAB)?

A1: De doelstelling is om Levensloopbegeleiding VAB landelijk te borgen en in gemeenten uit te voeren. Zo kan iedereen met autisme en een hulpvraag laagdrempelig levensloopbegeleiding krijgen, op een manier die vertrekt vanuit eigen wensen en leven, en die gelijktijdig respectvol en liefdevol ontwikkeling, levensgeluk, autonomie en deelname aan de samenleving stimuleert.

Q2: Wat is het verschil met de huidige reguliere vorm van ondersteuning?

A2: Het belangrijkste verschil is dat bij VAB de deelnemer zelf zijn Levensloopbegeleider kiest. En dat niet van tevoren een doelstelling, indicatie, looptijd of aantal uren per week wordt vastgesteld. Verder is de financiering anders (zie Q13, Q14 en Q15).

Q3: Hoe verhoudt VAB zich tot de bestaande aanbieders?

A3: Medewerkers van bestaande aanbieders kunnen Levensloopbegeleider zijn. Gemeenten kunnen dat stimuleren door VAB te vragen hen te plaatsen in de pool voor deelnemers die zelf geen Levensloopbegeleider in hun eigen netwerk vinden. Omdat Levensloopbegeleiders doen wat nodig is om beweging te brengen in het leven van de deelnemer, komen zij in contact met bestaande aanbieders van zorg, zowel ambulant als uit de tweede lijn.

Q4: Welke kwaliteitseisen stelt VAB aan de Levensloopbegeleiders?

A4: Een Levensloopbegeleider heeft commitment aan onze uitgangspunten, werkwijze en kwaliteitsmaatregelen. De Levensloopbegeleider is gekozen door de deelnemer en overlegt een passende VOG. De uiteindelijke goedkeuring is in handen van de Contactpersoon Duo’s van VAB die beoordeelt of houding, kennis en vaardigheden passend zijn om zich als levensloopbegeleider te ontwikkelen.

Q5: Hoe vindt de matching tussen deelnemer en Levensloopbegeleider plaats?

A5: De deelnemer kiest een Levensloopbegeleider uit eigen omgeving of uit een door VAB opgezette lokale videopool. In de video’s uit deze pool stellen potentiële Levensloopbegeleiders zich in maximaal 5 minuten voor. De deelnemer bepaalt aan de hand van deze video’s of en met welke Levensloopbegeleider (s) hij een kennismakingsgesprek wil voeren. Zowel de deelnemer als de levensloopbegeleider beslissen naar aanleiding van het kennismakingsgesprek of er een klik is. De Contactpersoon Duo’s van VAB begeleidt dit.

Q6: Ontstaat er spanning tussen de ‘levenslange’ beschikbaarheid van een 
Levensloopbegeleider en het streven naar zoveel mogelijk zelfstandigheid?

A6: Juist de vertrouwensband en de laagdrempelige, langdurige beschikbaarheid van de zelfgekozen Levensloopbegeleider bevorderen dat een deelnemer kan werken aan zijn eigen autonomie.

Q7: Wie bepaalt hoeveel uur begeleiding een deelnemer ontvangt?

A7: De deelnemer en de contactpersoon Duo’s maken voorafgaand aan de start van de Levensloopbegeleider een schatting van het benodigd aantal uren. Vervolgens doet een Levensloopbegeleider wat nodig is. Indien er langdurig wordt afgeweken van de ingeschatte uren, wordt dit besproken met de Contactpersoon Duo’s.

Q8: Is Levensloopbegeleiding VAB individueel beschikbaar?

A8: Bij Levensloopbegeleiding VAB worden mensen met autisme individueel begeleid. Om meer en minder gebruik op individueel niveau onderling te kunnen compenseren gaat VAB uit van groepsfinanciering.  De voorkeur gaat daarbij uit naar groepen levensloopbegeleiders die samen minimaal 20 en maximaal 50 deelnemers begeleiden.

Q9: Kan de deelnemer van Levensloopbegeleider wisselen?

A9: De deelnemer kan besluiten dat een Levensloopbegeleider niet (meer) aan zijn verwachtingen voldoet. Ook de Contactpersoon Duo’s kan in overleg met collega’s besluiten dat een Levensloopbegeleider niet meer past, bijvoorbeeld door niet of niet actief genoeg deel te nemen aan de intervisies. Wisselen gaat altijd in zorgvuldig overleg.

Q10: Hoe zorgt VAB voor kwaliteit?

A10: VAB is een lerende organisatie. Dit betekent dat iedereen op alle terreinen in de leerstand staat, met een open, betrokken en nieuwsgierige houding.  Lokaal begeleidt de Procesbegeleider de groep Levensloopbegeleiders door (verplichte) maandelijkse intervisies en tweemaandelijkse bijeenkomsten, soms ondersteund door gastdocenten. Alle deelnemers worden tweemaal per jaar gebeld voor een tevredenheidsonderoek. Landelijk organiseert VAB themadagen voor alle betrokkenen. Bij VAB vinden we de input van ervaringsdeskundigen een essentieel belang, juist ook lokaal.

Afbeelding
Ilustratie van de context van levensloopbegeleiding

 

Levensloopbegeleiding in uw gemeente, organisatorisch

 

Q11: Wie organiseert Levensloopbegeleiding VAB in onze gemeente?

A11: Het centrale bureau van VAB neemt de organisatie voor zijn rekening, steeds in overleg met de lokale VAB-betrokkenen. In iedere gemeente is de door VAB geselecteerde lokale Procesbegeleider verantwoordelijk voor de begeleiding van de intervisies en trainingen met de Levensloopbegeleiders. Er is een projectleider om het geheel van begeleiden, opleiden en back-office-activiteiten te organiseren. Contactpersonen Duo’s begeleiden de deelnemers en hun Levensloopbegeleiders op casuïstiek niveau. VAB stelt deze personen aan op basis van een helder omschreven profiel. Bij voorkeur komt de Contactpersoon Duo’s uit het lokale zorg- en of ondersteuningslandschap. Bekendheid met de lokale omstandigheden is gewenst.

Q12: Past Levensloopbegeleiding VAB binnen de huidige wet- en regelgeving?

A12: Ja. Het ministerie van VWS heeft bevestigd dat er geen belemmeringen zijn in wet- en regelgeving om VAB beschikbaar te maken.

Q13: Hoe past Levensloopbegeleiding VAB binnen het huidige systeem?

A13: Een collectieve voorliggende voorziening ligt het meest voor de hand. Andere opties worden per gemeente bekeken.

Q14: Wat kost Levensloopbegeleiding VAB?

A14: Vanaf 1-1-2024 is er een ondersteuningsprogramma voor drie jaar vanuit VWS om Levensloopbegeleiding in het gemeentelijke domein in te richten. De kosten voor de levensloopbegeleiding van deelnemers komen voor rekening van de gemeente, alle overige kosten worden gedekt door het ondersteuningsprogramma.

Q15: Hoe gaat het met de overgang van jeugdwet naar WMO in verband met de levenslange beschikbaarheid?

A15: Levensloopbegeleiding VAB is levenslang beschikbaar, ongeacht de financieringsbron. Het bereiken van de 18-jarige leeftijd heeft geen consequenties voor Levensloopbegeleiding VAB. Als VAB als collectieve voorliggende voorziening is ingericht speelt dit per definitie geen rol.

Voor meer informatie:  info@vanuitautismebekeken.nl

Toelichting op afkortingen:

  • LLB’er: Levensloopbegeleider
  • PB’er: Procesbegeleider
  • LLB VAB: Levensloopbegeleiding Vanuit autisme bekeken
  • Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning