VAB presenteert resultaten pilot Levensloopbegeleiding aan wethouders Parkstadgemeenten

Op 10 maart presenteerden programmaleider Willeke van den Hoek en verkenner Hans Sureveen de resultaten van de pilot Levensloopbegeleiding Vanuit autisme bekeken (Levensloopbegeleiding VAB) aan de wethouders en ambtenaren van het WMO-domein van de Parkstadgemeenten (Brunssum, Beekdaelen, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal).

In de gemeente Brunssum woont een deelnemer en een levensloopbegeleider van de pilot. Zij brachten Levensloopbegeleiding VAB onder de aandacht bij wethouder Servie L’Espoir. L’Espoir is enthousiast over deze vorm van begeleiding voor mensen met autisme: “Ik wil bij de andere Parkstadgemeenten draagvlak creëren, zodat we Levensloopbegeleiding VAB ook na het einde van de pilot kunnen aanbieden.”

Wethouder Servie L'Espoir
Wethouder Servie L'Espoir (Brunssum)

Klik

Volgens L’Espoir zijn de uitgangspunten van Levensloopbegeleiding VAB de toekomst van alle hulpverlening. “In het huidige aanbod valt de mens als totaal nog te vaak uit beeld,” zegt L’Espoir. “Bij Levensloopbegeleiding VAB staat de menselijke maat juist centraal, en is de begeleiding veel flexibeler. Door de klik en het vertrouwen tussen de levensloopbegeleider en de deelnemer op de voorgrond te zetten, is 80% van het werk al gedaan.”

“Gewoon experimenteren”

Gemeenten vinden het soms lastig om Levensloopbegeleiding VAB in te bedden in het bestaande systeem. L’Espoir: “Sinds 2015 zitten zorg en hulpverlening verpakt in marktwerking, en moeten we alles aanbesteden. Om levensloopbegeleiding mogelijk te maken moeten we juist het bestaande loslaten, en gewoon experimenteren.”

Programmaleider Willeke van den Hoek: “Wethouders geven aan dat er ontzettend veel mensen zorg nodig hebben. De kosten rijzen daardoor de pan uit. Dit hangt samen met onze maatschappij: als je behoorlijk gemiddeld moet zijn om deel te nemen aan bijvoorbeeld onderwijs of werk, dan ziet het er slecht uit voor mensen die gewoon een beetje anders zijn. Naarmate we meer openstaan voor diversiteit in de samenleving, is er ook minder zorg nodig.”

Pilot Levensloopbegeleiding VAB

Van 2019 tot 2022 voert Vanuit autisme bekeken de pilot Levensloopbegeleiding VAB uit. Deelnemers met autisme kiezen zelf een levensloopbegeleider. De levensloopbegeleider doet wat nodig is, en sluit aan bij de behoeftes van de deelnemer. Soms is er intensief contact tussen deelnemer en levensloopbegeleider, in andere periodes is de levensloopbegeleider alleen op de achtergrond aanwezig. In ons position paper lees je meer over Levensloopbegeleiding VAB. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden om Levensloopbegeleiding VAB landelijk beschikbaar te krijgen. Daarvoor gaan we onder andere in gesprek met gemeenten.