Autisme en ouderschap

Een kind krijgen is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Als je zelf autisme hebt, kan het krijgen van een kind extra impact hebben.

Kinderen opvoeden vraagt om inlevingsvermogen, uithoudingsvermogen, sociaal inzicht en emotionele gevoelens. Het kan zijn dat je zelf nog 'jong' bent op dit gebied (zie hiervoor Ontwikkeling in eigen tempo en volgorde).

Wat kun je doen?

Leer je eigen autisme (opnieuw) kennen. Het ouderschap is voor bijna iedereen een confrontatie met zichzelf. Autisme kan voor extra uitdagingen zorgen. Hoe beter je ziet welke invloed autisme bij jou heeft, hoe makkelijker het wordt om oplossingen te vinden voor dingen die niet vanzelf gaan. 

Verwachtingen bespreken

Het kan helpen om samen met je partner te bespreken welke verwachtingen jullie hebben. En wat jullie beide nodig hebben om een goede ouder te zijn. Probeer te begrijpen welke verwachtingen je partner en je opgroeiende kind hebben.

Verwachtingen loslaten

Je kunt misschien niet aan alle verwachtingen voldoen. Dat hoeft ook niet. Als jullie daar samen over kunnen praten, kun je ook samen tot oplossingen komen. Zo nodig kun je hierbij hulp krijgen, bijvoorbeeld levensloopbegeleiding.