Pilot Levensloopbegeleiding voor mensen met autisme

Wat autisme is? Wij weten het niet. Toch is er veel over te zeggen.
Vooraf:
Wetenschappers zoeken al heel lang naar dé oorzaak van autisme. Maar autisme is geen ziekte, maar een verzamelterm voor gedragskenmerken. En dat gedrag kan allerlei oorzaken hebben.
Sinds begin van vorige eeuw zijn verschillende theorieën ontwikkeld over autisme. De belangrijkste zijn:
Omdat autisme een verzamelterm is, is geen van deze oorzaken van toepassing op álle mensen met de diagnose autisme. Bovendien zijn er mensen met de diagnose autisme bij wie later blijkt dat het gedrag samenhangt met een hechtingsstoornis of een trauma in de kindertijd. Het gedrag dat leidt tot de diagnose autisme kan dus vele oorzaken hebben.
Therapieën en begeleidingsmethoden zijn vaak (impliciet) gebaseerd op een van bovenstaande theorieën. Er is vooral veel aanbod op het gebied van een stoornis in de informatieverwerking en een vertraging van de sociaal-emotionele ontwikkeling. Voor mensen die zich herkennen in een vertraging én versnelling in de ontwikkeling is weinig tot geen aanbod voorhanden.
Vanuit autisme bekeken ziet de waarde van dit verklaringsmodel voor een grote groep mensen met de diagnose autisme en richt zich daarom op ondersteuning van deze groep. Hieronder staat meer uitleg over dit verklaringsmodel, dat wij ‘ontwikkeling in eigen tempo en volgorde’ noemen.
Wij richten ons op de groep mensen die zich herkennen in de ontwikkeling in eigen tempo en volgorde, zoals hierboven omschreven.
Ook hebben we aandacht voor de vaak dwingende algemene prestatie-, gedrags- en sociale normen in onze samenleving. Op school, op het werk, op de sociale media: de druk om aan een ideaal plaatje te voldoen is groot. Met name jongeren en jongvolwassenen gaan vaak over hun grenzen om aan de normen te voldoen. Dat geldt voor bijna iedereen. Maar voor jongeren en jongvolwassenen met autisme geeft het nog eens extra druk, bovenop de spanning die hun specifieke ontwikkeling al met zich mee kan brengen.
Voortschrijdend inzicht
Ook onze visie blijft in ontwikkeling. Kennis over autisme en over de samenleving neemt toe. Wij blijven onze visie aanscherpen en nieuwe kennis en ervaringen integreren.